Megújuló energiaforrások

Csak ne akadozzon a megújulóból termelt áram

A megkérdezettek 71 százaléka kész többet fizetni a megújuló forrásokból származó áramért, de a többségük már azért is, ha nem lennének kimaradások az áramellátásban.

A lakosság véleményét Indiában kutatták, és a félezer fős felmérés eredményeként kiderült az is, hogy a megkérdezettek 56 százaléka ismeri(hallotta már) a fogalmat, hogy megújuló energia. Az energiahatékonyság fogalmáról 27 százalékuk állította ezt.

A Mercom energetikai tanácsadó cég felméréséről tudósító pv-tech.org portál cikke szerint ez utóbbi adatok némiképp sokkolóak, figyelembe véve, hogy a napenergia hasznosítása már egy gyorsan fejlődő iparág az ázsiai államban.

Az indiai kormányzat egyébként úgy hiszi a lakosságról, hogy nem akarna többet fizetni a villanyért. Annak bekerülési ára azonban az áramszolgáltatók felé egyre emelkedik, minek hatására ezek nemhogy beruházni nem akarnak, hanem időről-időre egyszerűen szüneteltetik a szolgáltatást.

A kormányzat is kezdi felismerni, hogy befektetésekre van szükség az energia-szektorban és az alternatív források közül elsősorban a napenergiát részesítené előnyben: 2020-ra annak termelőkapacitásait 20 GW-ra szeretné felfejleszteni. A közelebbi jövőben egyelőre 1100 MW kapacitás kialakítása a cél.