Megújuló energiaforrások

Új fővárosa lesz Angliának?

A megújuló energia brit fővárosának szeretnék látni öt év múlva Bath városát lakói: elsősorban a nap- és a vízenergiát akarják a cél elérésére hasznosítani. Ugyanakkor a szélenergiáról sem feledkeznek meg.

Az ügy mellett kampányolók 5 millió angol fontot szeretnének összegyűjteni, hogy terveiket a városban és környékén elinduláskor finanszírozhassák – olvasható a város honlapján.

Külön vállalkozást hoznak létre mindehhez, rövidített neve BWCE, amelynek első projektje 1,5 MW-nyi kezdeti kapacitás megépítése megújuló források felhasználásával.

A BWCE részvényeket bocsát ki hamarosan, ezen papírokra a befektetőknek évi 7 százalékos hozamot ígérnek és minimum 500 font értékben jegyezhetők le. Arra számítanak, hogy két hónap alatt a részvények gazdára találnak.

A hatóságok egymillió font értékű hitel felvételével is számolnak.

Első szakaszban a mintegy 80 ezer lakos számláló város iskoláira szerelnek fel napelemeket. Közben megkezdik kis vízierőművek építését a térség folyóin, így a várost átszelő Avon folyón is. A nyilatkozatok szerint a folyók vízi energiájának hasznosításában a legnagyobb perspektívát.

Az új energiákat majdan hasznosító vállalkozás a nyereséget visszaforgatja majd új fejlesztésekbe. Honlapján egyebek között kis lakossági projektekhez is ajánl szélturbinákat, megírva azok gyártóinak elérhetőségét.