Megújuló energiaforrások

A nyíltvízi szélturbinák új generációja

A szélturbinák egyik legnagyobb hátránya, hogy a maximális hatékonyság érdekében a megtermelt áramot azonnal továbbítaniuk kell a hálózatra, amíg a szél fúj és a lapátok mozognak. Ha akkumulátorokban tárolják az áramot – ez is lehetséges –, akkor egy kicsi mindig elvész. A svéd fejlesztés, a SeaTwirlt bár arra tervezték, hogy mozgásenergiaként tárolja a szélturbinák energiáját, szélturbinaként is alkalmazható.

A SeaTwirl teteje a függőleges szélturbinából áll, melynek az alján egy üreges tórusz gyűrű található. Ennyi látszik a SeaTwirlből a víz fölött. A tengely függőlegesen a szerkezet közepe mentén helyezkedik el, és a vízfelszín alatt folytatódik. A vízben, közel a felszínhez egy üreges henger alakú test (az ún. úszó szerkezet) van a tengelyre szerelve. A tengely legalján van a generátor. Az egész rendszert a generátorhoz erősített huzalok tartják meg.

A szél miatt a turbinák elkezdenek forogni, és mivel a generátorral össze van kapcsolva, a tengely is forog. A víz ebben az esetben úgy működik, mint egy ultra alacsony súrlódású görgőscsapágy, így a turbina és a tengely akkor is forog, ha a szél már elállt. Az energia pedig ott termelődik, ahol a forgó tengely és a nem forgó generátor találkozik. A megtermelt áramot a tengerben futó kábelek juttatják el a parti hálózatba.

Amikor a szél erősen fúj, és a SeaTwirl nagy sebességgel forog, így az úszó szerkezetből kis víz kerül a tórusz gyűrűbe. A turbina a plusz súlynak köszönhetően tovább forog, így áramot is tovább termel. Ahogy lassul a szerkezet, úgy a víz kifolyik a tórusz gyűrűből és visszafolyik az úszó szerkezetbe.

Az egyik prototípust augusztusban tesztelték Svédország partjainál, és a jelentések szerint a Seatwirl nagyon jól teljesített. A 430 méter hosszú, „sztenderd” SeaTwirlnek az átlagteljesítménye a tervezők szerint 4,5 megawatt, vagyis 39000 megawattórát termel évente. Tárolni pedig 29000 kilowattórányi energiát képes, ami annyi, mint 8000 háztartás egy órányi áramszükséglete. És mivel a SeaTwirl súlyának egy részét a víz teszi ki, olcsóbb is, mint a jelenleg használt, nehéz nyíltvízi szélturbinák.

A videón megnézheted, hogy hogyan működik a SeaTwirl.

Forrás: http://www.gizmag.com