Megújuló energiaforrások

Kaliforniában folytatják a napenergia-programokat

Az iskolák napenergiát hasznosító berendezésekkel való ellátását látja elsődleges célnak a megújuló energiákkal kapcsolatos új törvényeiben Kalifornia állam.

Kormányzója most adott ki hármat ezen törvények közül, tekintettel arra, hogy Kaliforniában – ugyancsak helyi törvény alapján – 2020-ra már a felhasznált áram harmadát megújuló energiaforrásokból kell biztosítani.

Ehhez számítások szerint összesen 20 ezer megawattnyi kapacitást kell létrehozni, de ezen kapacitás nagyobb részét, 12 ezer MW-ot a kormányzó elképzelése szerint helyi, azaz épületekhez kapcsolódó fejlesztések által.

Kaliforniában ment csődbe nem rég a Solyndra nevű nagy napenergetikai vállalkozás, de az Obama-adminisztráció továbbra is dollármilliárdokat kíván biztosítani az USA napenergetikai fejlesztéseihez – dőlt el a napokban.

Az új kaliforniai törvények szerint az állam napenergia kezdeményezése (CSI) máris további 200 millió dollárnyi forrást kap a helyi büdzséből, és a kezdeményezés keretében elsősorban iskolákra telepítenek napelemeket. A kezdeményezés haszonélvezői lakóházak is, Kaliforniában eddig a CSI keretében San Diego városában épült házakra a legtöbb szolár berendezés.

A 2020-is szóló „tiszta energia”-program szerint Kaliforniában csak kisebb részét (8 ezer MW-od kapacitással) termelik majd az áramnak az erre a célra kialakított és nap- és szélenergiát hasznosító berendezés-együttesekkel, azaz önálló parkokkal.

Az említett kezdeményezés mellett másokat is finanszíroznak a friss törvények alapján: ilyen az állami közművek bizottságának a saját áramtermelés fejlesztését támogató finanszírozási programja.