Megújuló energiaforrások

Napból töltik a villanyautókat

Napenergiával működő, az elektromos járművek akkumulátorainak tömeges feltöltésére szolgáló parkírozókat építene több helyen a General Electric és az Inovateus Solar amerikai cég.

Közös elképzelésük szerint a GE a töltőket, utóbbi a töltőhely áramellátását biztosító napelemes építményt adná.

A projekt egyik lényeges eleme a független „okos ellátóhálózat” lenne, elkerülendő, hogy a már egyre nagyobb mennyiségben áramot felhasználó járművek a mindenféle más felhasználót is kiszolgáló elektromos hálózatot terheljék le.

Növekszik ugyanis az USA-ban a félelem, hogy az elektromos meghajtású különböző gépkocsik elterjedésével együtt elszaporodó töltőállomások idővel túlterhelhetik a már meglévő hagyományos villamoshálózatot. Ezt a többletterhelést valamilyen pótforrásból kellene semlegesíteni – derül ki a greenbiz.com portál híréből.

Ez a független „okos hálózat” arra is lehetőséget teremtene, hogy az elektromos járművek adott esetben abba vissza is tudjanak táplálni áramot. Mi több, a parkolóhelyen napelemekkel termelt áram is visszatáplálható lenne a hálózatba, miként ez más fotovoltaikus rendszereknél is lehetőség.

A partneri kapcsolatba lépett két cég tervezi, hogy ilyen beruházást készít a jelentős járműparkkal rendelkező nagyvállalatoknak, illetve a nagyközönségnek is. Vállalati saját napelemes elektromos kútegyüttest már épített magának a General Electric az Inovateus közreműködésével az amerikai Connecticut államban