Megújuló energiaforrások

Bónusz is támogatná a megújuló és alternatív energiát

A villamos energia bázisárával és különböző bónuszárakkal támogatnák a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-termelést - derül ki a kormány számára készült előterjesztés tervezetéből.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiáért is felelős államtitkára tájékoztatása szerint a tervezet társadalmi vita után, november végén kerülhet a kormány elé. Ha a kormány elfogadja az új, úgynevezett METÁR támogatási rendszer koncepcióját, akkor azt előzetes ellenőrzésre az Európai Bizottsághoz is benyújtják. A METÁR az Országgyűlés döntését és az EU jóváhagyását követően 2012. július elsején léphet hatályba – mondta az államtitkár.

A jelenlegi úgynevezett kötelező átvételi rendszert (kát) a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatási forrása. Az így megtermelt áramot kötelezően a piacinál magasabb áron kell átvenni.

A kormány véleményét még nem tükröző tervezet a kormany.hu internetes oldalon található.

A dokumentumból kiolvasható az, hogy az új támogatási rendszer koncepciójának előkészítése során a minisztérium szakértői összehasonlították az európai uniós támogatási rendszereket. A német, osztrák, cseh és holland rendszerhez hasonlóan zöld bizonyítvány helyett a kötelező betáplálási tarifa rendszer (Feed in Tariff – FiT) alkalmazását javasolják Magyarországon.

Az új rendszer a korábbi káthoz hasonlóan továbbra is a termelést támogatja, de a jelenlegitől eltérően a technológiától és a teljesítmény méretétől függően differenciált árat vezetne be. Hangsúlyosabbá válik a kapcsolt termelés ösztönzése, a jövőben az új erőművek csak akkor számíthatnak támogatásra, ha a villamosenergia-termelés során előállított hőenergia is hasznosul. A támogatás futamideje a tervek szerint egységesen 15 év lesz.

A tervek szerint szigorú fenntarthatósági kritériumokat vezetnek be az erdészeti biomasszára. A jövőben csak a tűzifa, vagy annál gyengébb minőségű fa, illetve hulladék, melléktermék tüzelésével előállított villamos energia termelését lehet támogatni. A koncepció a biomassza erőműveket alapesetben 10 megawatt villamos teljesítményig, távhőrendszerhez csatlakozó erőmű esetében 20 megawattig javasolja támogatni. A fenntarthatóság erősítésére minimális hatékonysági követelményeket is rögzítenek. Új szabályozási elem a kvóták bevezetése, amelynek egyik célja, hogy csak a térségi biomassza és geotermikus potenciálokhoz igazodóan lehessen új erőműveket telepíteni.

Forrás: http://www.mti.hu