Megújuló energiaforrások

A felvásárlás jön a kockázati tőke helyett

Bekebelezés vár a zöld energia hasznosításában újdonsággal próbálkozó kis cégekre? A főleg az új technológiák vállalkozásainak elindításában szerepet játszó kockázati tőke manapság a fejlett világban alig kockáztat, ezért a kis cégek, a zöld üzletben is, egyre kiszolgáltatottabbak a nagyobb tőkeerejű társaságoknak.

Utóbbiak által történő felvásárlásuk, a vállalatok összeolvadása erősödő tendenciát mutat az zöld energia szektorában. Idén fél év alatt tucatnyi ilyen esetre volt példa – derül ki az ecoseed.com jelentéséből.

Az elektromos járművek gyártásában, az intelligens hálózatok kialakításában vagy a korszerű energiatárolásban kísérletező új kis vállalkozások nagyobb régi társaik általi felvásárlása az idei év első felében kétszerte nagyobb értéket ért el, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A világban ilyen jellegű összefonódásokat vizsgáló Lux Research kutatóintézet szerint az érték 2,42 milliárd dollár volt, meghaladta az ilyen vállalatokba fektetett kockázati tőke értékét, amely tavaly óta nem nőtt, akkor valamivel 1,8 milliárd dollár alatt volt az első félévben.

Ez pedig baj, mert a kísérleti projektek elkészítéséhez, a gyártás elindításához már nem csurog bőséggel a tőke. Ezt ismerik fel a nagyobb, már piacon lévő lehetséges vetélytársak és sokszor potom pénzért bevásárolják magukat ezen bontakozó kisvállalkozásokba. Ha ugyanis a kockázati tőkefinanszírozás megfelelően működik, akkor az induló kisvállalkozások is fel tudnak fejlődni. Példa rá, hogy az elektromos autókhoz akkumulátorokat fejlesztő és tavaly startolt hat cég már összesen közel 700 millió dollárral felérő profitot tudott kitermelni.