Megújuló energiaforrások

Új vezetékháló a tengeri szélerőmű-parkokhoz

Az Északi és a Balti tengeren lévő szélerőmű parkok áramvezetékei között összeköttetést teremtő új vezetékhálózat jelentős megtakarításokat hozna. Erre a megállapításra jutott az EU megbízásából készült jelentés.

Az elképzelés szerint a két tengeren külön-külön hálózati csomópontokba vezetett áramot továbbításra további vezetékrendszerrel kellene kiegészíteni, az egyes szélerőmű-parkok különálló, nem egyesített hálózatba foglalt szárazföldi vezetéki kapcsolatai mellett. Ez ugyan 5-6 milliárd eurónyi többletfektetést jelentene, viszont a nagy hálózatszerű rendszer működtetésével 25 év alatt meg lehetne takarítani összesen 16-21 milliárd euró közé becsülhető kiadást. Ugyanakkor szükségesek lennének korszerű mérnöki megoldások ehhez a kapcsolt hálózathoz, biztosítandó a költségelőnyt – olvasható a brüsszeli állásfoglalásban, amit az energyportal.eu ismertet.

A portál szerint az ilyen nagy összefogó hálózattal kapcsolatos szabályozási elképzeléseket is ki kell még dolgozni.

A projekt koordinátoraként megnevezett 3E vállalkozás illetékese szerint az összeurópai tengeri hálózat ösztönözné a beruházásokat, elmélyítené a nemzetközi együttműködést. Egy német energetikai szakértő szerint innovatív megoldásokat kell kidolgozni az új vezetékrendszer költségeinek és eredménytöbbletének megfelelő megosztására is az érintett államok között.

Az Európai Szélenergia Szövetség vezérigazgatója viszont úgy véli, hogy a tervezett hálózattal jelentősen növekedne az energiaellátás biztonsága, és amennyiben egy „igazán liberalizált” energiapiaca van Európának, a megoldás pozitív hatással lenne a villanyszámláinkra is.