Megújuló energiaforrások

Helyi széltől és víztől várják a jövő áramát az osztrákok

Az osztrák áramfogyasztóknak már fontosabb, milyen energiaforrásból kapják az áramot, mint az, hogy mennyibe kerül.

Negyvenkét százalékuknak véleménye szerint a jelenlegi áramár még elfogadható és csupán 15 százalék tartja túl drágának. Az Österreichs Energie (az áramszolgáltatók szövetsége) által végzett lakossági felmérésnek lett ez az eredménye.

Mindezt az energiabiztonság kérdéskörében vizsgálták. Az osztrák emberek egyre inkább fontosnak tartják az energiabiztonságot: a megkérdezett ezer főből 790 mondta fontosnak, hogy áramát Ausztriában állítsák elő. Egy korábbi hasonló felmérésnél még valamivel  kevesebben vélekedtek ugyanígy.

A megkérdezettek 62 százaléka ezért annak a reményének adott hangot, hogy az áramtermelő kapacitásokat országában tovább fejlesztik, 47 százalék szerint hálózati fejlesztés is szükséges. Mindössze 8 százalék látja fontosabbnak, hogy az ország inkább importtal teremtse elő a fogyasztáshoz szükséges áramtöbbletet.

Kiderült, hogy a hazai kapacitások növelésénél 75 százalék voksolt a szélenergetikai fejlesztések elsődlegessége mellett, kevéssel megelőzve a vízi energiára épülő áramfejlesztést. Valamivel szerényebb volt a napenergia és még inkább a biomassza révén történő fő kapacitásfejlesztések pártolóinak aránya – tűnik ki a bvz.at portál jelentéséből.

Peter Layr, a felmérést végző ÖE, illetve a vezető osztrák áramszolgáltató, az EVN elnöke szerint Ausztriának is el kell készítenie 2012-ig energiaváltási programját. Úgy ítélte meg, hogy 2015-ig látszik lehetségesnek, hogy az ökoáramra való fokozott áttéréssel Ausztria áramexportja meghaladja importját, jóllehet például jelenleg a szélenergiára épülő kapacitások 1000 MW körül vannak, négy év múlva viszont 3000 MW-ot is elérhetnek. Az áramimport leállítása elvileg lehetséges, de egy ilyen lépés jogszerűsége bizonytalan – mondta Layr.