Megújuló energiaforrások

Áram tehéntrágyából – megéri, ha támogatják

Egy vermonti tanulmány megállapította, hogy gazdaságosan megvalósítható a tejtermelő gazdaságok esetében a tehéntrágyát elektromos árammá átalakító folyamat, feltéve, hogy a közművek, a kormány és nem utolsó sorban a gazdák is elég elkötelezettek.

Hat tejtermelő gazdaság vett részt a hét évig tartó felmérésben, melyet a Central Vermont Public Service szervezetett. A program találóan a „Cow Power” nevet kapta, aminek során anaerob lebontási eljárást alkalmaztak, és összesen nagyjából 12 millió kilowattóra energiát sikerült termelni évente. A 4600 önkéntes ügyfél 4 centet fizetett kilowattóránként, vagyis évente 470 000 dollár bevételt hozott a projekt.

„A Cow Power program egy sikeres és helyi megújuló energia projekt lett, melynek számos gazdasági és környezeti előnye van” – mondta Quingbin Wang, a Vermonti Egyetem professzora és a program vezetője. Habár a tanulmány azt is megállapította, hogy a program sikeressége számos tényezőtől függött, beleértve a villamos energia árakat, a kormány által folyósított támogatás mértékét, és a metángyártás melléktermékeinek árusításából befolyó pluszbevételeket is.

Forrás: http://e360.yale.edu