Megújuló energiaforrások

Hamarosan dúl az amerikai-kínai kollektor háború

Dömpingellenes eljárást kezdeményeznek az USA-ba importált kínai napkollektorok és napelemek gyártói ellen termékeik túl alacsony ára miatt az amerikai gyártók.

Ha ezekre sikerül kivetetni a dömpingvámot, akkor esetenként ötödével, de akár kétszeresével is drágulhatnak ezen kínai berendezések az amerikai piacon.

Mesterségesen alacsony áron szállítják ezeket a kínaiak, az amerikai gyártók egyszerűen képtelenek velük versenyezni, rótták fel panaszukat az amerikai cégek. Ez pedig azért van, mert a kínai állam törvénytelen, a nemzetközi kereskedelmi szabályokat sértő támogatásokban részesíti országa napenergetikai berendezéseinek gyártóit.

Állítólag hét amerikai gyártó kezdeményezi az eljárást a kínai szállítók ellen, az amerikai jelentések a SolarWorld céget nevezik meg az akció kezdeményezőjének, melynek csupán központi gyártóegységében több mint ezer ember dolgozik.

A dömpingellenes eljárás kezdeményezése után több mint egy év telik el általában az Egyesült Államokban, míg a dömpingvámok kivetéséről döntés születik – emlékeztet a renewableenergyworld.com portál.

Egyes amerikai becslések szerint a szolár berendezések amerikai piacán a kínaiak 1997-ben 3 százalékra becsült részesedése az idei évben 54 százalékra kúszott fel.