Megújuló energiaforrások

Az áram mindenképpen sokat drágul majd

A tanulmány szerint ugyanis a legvalószínűbb fejlesztés az uniós cél elérése érdekében a szélenergia fokozottabb hasznosítása lesz, ezen energia felhasználásával lehetőség lehet az uniós áramigények mintegy felének kielégítése 2050-re (a megújulók most együtt körülbelül 18 százalékot fedeznek).

Ezen ágazat erőltetett fejlesztése azonban eléggé feltornássza majd az elkövetkezendő két évtizedben az áram árát, mivel igen költséges és jelentős beruházásokat kell finanszírozni, hogy egy új szélenergetikai infrastruktúra alakulhasson ki (főleg az Európát északon övező tengerek térségében). Ugyanakkor ez a már meglévő régi energiatermelő infrastruktúrát fokozatosan visszaszorítaná, amely csak akkor tudja majd valamennyire fenntartani magát, ha ugyancsak beruház, amihez viszont a szükséges pénz főleg tarifáinak emelésével érhető el.

A boursier.com portál által ismertetett tanulmány öt különböző forgatókönyvet képzel el 2050-ig, és a legnagyobb áramár-emelkedésre akkor kell(ene) számítani, hogy ha mostantól már csak nap- és szélenergiát hasznosító berendezéseket építenének áramtermelésre az EU-ban. Ez esetben 50 százalék körüli áramdrágulás lehetséges.

Ennél szerényebb, de még 40 százalékot meghaladó drágulás következhet be, ha a fejlesztés többfajta energiatermelői bázison folyik, azaz többek között a nukleáris energiából folyó áramtermelésre is alapoz. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy ez a diverzifikált áramtermelés a legmérsékeltebb drágulást akkor biztosítja, ha közben megfelelő technológiákat is alkalmaznak a hagyományos energiahordozók felhasználásakor keletkezett széndioxid befogására, illetve tárolására.