Megújuló energiaforrások

A németek leginkább privátemberként fejlesztik a megújulókat

Egy friss felmérésből kiderült: a megújuló energiák hasznosításában magasan a magánemberek járnak élen Németországban.

A Trend Research piackutató és a kölni Klaus-Novy intézet közös felmérése szerint a megújulókat hasznosító német kapacitásokból csaknem 40 százalékkal veszik ki részüket, tulajdonosként. Mindeközben az úgynevezett szakvállalatok, azaz a mérnöki-tervező és építő, valamint a berendezések működését fenntartó vállalkozások birtokában van a kapacitások kevesebb mint 15 százaléka, a mezőgazdaság szervezetei az ilyen kapacitásokból közel 11 százalékot birtokolnak.

A nagy energiaipari cégek, a vezető négy, köztük az E.On és az RWE, a tiszta energiákat hasznosító kapacitások 6 és fél százaléka felett rendelkeznek csupán. „Leszerepeltek” eddig az úgynevezett regionális energiaszolgáltató vállalkozások: övék mindössze 1,6 százalék.

Az is kiderült – olvasható a de.finance.yahoo portálon -, hogy a polgárok elsősorban a szélenergia hasznosítását vették a maguk kezébe, itt a kapacitások 51 és fél százaléka az övék. A második helyen a tervező-kivitelező cégek állnak, harmadik helyen a finanszírozó pénzintézetek, alapok.

A fotovoltaikus berendezésekkel biztosított áramtermelésből a német magánemberek a tulajdonukban lévő berendezésekkel  39,3 százalékot adnak, az agrárvállalkozások 21,2 százalékot, a terület szakcégei 19,2 százalékot.