Megújuló energiaforrások

Szélturbina újragondolva: a szélpózna

Az valószínű, hogy a szélkerekek ideje azért nem járt le, hiszen egyre hatékonyabbak, egyrészt mert már a nyílt tengerre is telepítik őket, ahol a szél sokkal többet és erősebben fúj. Másrészt egyre nagyobbak is, és könnyebb anyagokból készülnek, vagyis egyre több megújuló energiát köszönhetünk nekik. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne más mód arra, hogy a szél mozgásenergiáját hasznosítsuk. Itt egy innovatív design: a „szélpózna”, vagy eredeti nevén Windstalk.

A Windstalk ötletét a new york-i tervezőcég, az Atelier DNA alkotta meg, és a kísérleti arab városban, Masdarban építenék fel majdnem 6 négyzetkilométeren. Ez összesen 1203 szélerőművet jelent, melyek egyenként 55 méter magasak, és 10-20 méter átmérőjű betontalapzaton rögzítik majd őket. A szélpóznák szénszállal erősített műgyantából készülnek, az alján 30, a tetején pedig 5 cm átmérőjűek. A végükön található egy-egy LED-lámpa is, amely szél erejének megfelelő erősséggel világít: ha nincs szél, a LED-lámpa is kialszik.

És hogyan termel áramot a szélpózna? Minden egyes póznán piezoelektromos kerámiakorongok sora található. A kerámiakorongokat elektródák kötik össze, és az elektródák is össze vannak kötve egymással: a pozitív a pozitívval, a negatív a negatívval. Amikor a szél fújja a póznát, a piezoelektromos korongok nyomás alá kerülnek, így áramot termel az elektródák segítségével.

Bár a szélpóznák ötlete még nem valósult meg, semmi elvi akadály nem áll az útjában. Kíváncsiak vagyunk, hogy a szélpózna csak egy érdekes színfolt lesz a megújuló energiatermelés technikai fejlődésében, vagy tényleg forradalmasítja az iparágat.

Forrás: http://www.treehugger.com