Megújuló energiaforrások

Szélturbina újragondolva: a szélpózna

A Windstalk ötletét a new york-i tervezőcég, az Atelier DNA alkotta meg, és a kísérleti arab városban, Masdarban építenék fel majdnem 6 négyzetkilométeren. Ez összesen 1203 szélerőművet jelent, melyek egyenként 55 méter magasak, és 10-20 méter átmérőjű betontalapzaton rögzítik majd őket. A szélpóznák szénszállal erősített műgyantából készülnek, az alján 30, a tetején pedig 5 cm átmérőjűek. A végükön található egy-egy LED-lámpa is, amely szél erejének megfelelő erősséggel világít: ha nincs szél, a LED-lámpa is kialszik.

És hogyan termel áramot a szélpózna? Minden egyes póznán piezoelektromos kerámiakorongok sora található. A kerámiakorongokat elektródák kötik össze, és az elektródák is össze vannak kötve egymással: a pozitív a pozitívval, a negatív a negatívval. Amikor a szél fújja a póznát, a piezoelektromos korongok nyomás alá kerülnek, így áramot termel az elektródák segítségével.

Bár a szélpóznák ötlete még nem valósult meg, semmi elvi akadály nem áll az útjában. Kíváncsiak vagyunk, hogy a szélpózna csak egy érdekes színfolt lesz a megújuló energiatermelés technikai fejlődésében, vagy tényleg forradalmasítja az iparágat.