Megújuló energiaforrások

A változó széllapátban látja a kibontakozást egy indiai kutató

Bigyó felügyelő, Inspector Gadget adhatta talán az ötletet egy indiai kutatónak, aki a szélerőművek hatékonyságának növelésével foglalkozik.

A rajzfilmes figura tetszés szerint hosszabbította meg kezeit, lábait, szükség szerint a megfelelő eszközt is választva műveletéhez valamely végtagjához.

Rajnish Sharma indiai kutató szerint a szélturbinák lapátjainak méretét is változtatni kellene az igények szerint, nevezetesen amikor gyengébb a szél, akkor a turbina lapátjainak méretét növelni kellene, hosszabbítani, fordított esetben, erős szélnél viszont a lapátokat egy szerkezet kisebbre zsugorítaná, rövidebbre húzná.

A kutató szerint ezzel a megoldással akár 100 százalékkal is lehetne a turbinák villamosenergia-termelő erejét növelni, arról nem is szólva, hogy olyan helyekre is lehetne szélerőműveket telepíteni, ahol eddig a szélviszonyok miatt nem látszott gazdaságosnak – írja a grist.org portál.

A New Zealand-i Auckland egyetemén dolgozó indiai szakember elismeri, hogy nem lenne éppen olcsó megoldás, hogy a lapátokat a szélerőhöz igazodó automatika hosszabbítgassa, majd rövidítgesse, de ez idővel megtérülne, és különben is a mai szélturbina technikák már olyan gazdaságosak, hogy több helyen, például az Egyesült Államok számos vidékén versenyképesebbek a szénerőműveknél is.