Megújuló energiaforrások

Nap- és hullámenergia hibrid

A tengeri napelemek jelenthetik az alternatívát a sokak által vitatott nyíltvízi szélerőművekre. A jelenleg csak tervben létező Marine Solar Cell (MSC) a nap- és a hullámenergiát tudná kitermelni a nyílt tengeren.

A brit tervező, Phil Pauley készítette az MSC terveit, hogy a tenger és a Nap energiáját egyszerre tudja hasznosítani. A cellák a hullámenergiát a természetes felhajtóerő segítségével hasznosítják, a napenergiát pedig a fotovoltaikus elemek nyerik ki. A víz fényvisszaverő hatásának köszönhetően a vízfelszínre telepített napelemek 20%-kal több energiát termelnek meg a szárazföldi napelemeknél.

A hibrid technológiák nagy előnye, hogy egy energiaforrás helyett kettőt tudnak hasznosítani. Az MSC-t a tervek alapján elég olcsón elő lehet állítani, így nagyon sokat – több százat – lehetne kis költséggel telepíteni. Ez pedig számos munkahelyet, és annál több kilowatt/órát jelent. Ehhez már csak az kell, hogy az MSC-tervek meg is valósuljanak. Sajnos a legtöbb zöld fejlesztésnek ezt a lécet a legnehezebb megugorni.

Forrás: http://rdm-ltd.com