Megújuló energiaforrások

A geotermikus energia egyre kevésbé rejtett kincs

Már az Egyesült Államokkal kapcsolatban is felvetik kutatók, hogy elegendő lenne energiaigényeinek kielégítésére, ha csupán geotermikus energiapotenciálját használná ki. Egyes vizsgálatok szerint ez a potenciál 3 millió megawattal ér fel.

Az SMU Geothermal Laboratory a friss kutatások alapján „finomított” az ország geotermikus térképén. Ez alkalommal összesen 35 ezer ponton vizsgálták, mit rejt a föld és az eddiginél jóval több helyi változatot mértek a mélységben lévő hőmérsékleti értékekből.

Eddig azt tudták, hogy a geotermikus energia hasznosítása szempontjából az ország nyugati részei a gazdagok, ám most kiderült, hogy a keleti államokban is számos értékes terület van. Ezt elsősorban azzal derítették ki, hogy 11,5 ezer és 31 ezer láb mélységek között több adatot vettek fel. Számos helyen melegebb pontokat találtak, mint korábban a nyugati országrészben, a nagyobb tektonikus aktivitású térségekben.

Azzal együtt derült ki a keleti országrészről a korábbinál gazdagabb geotermikus potenciál, hogy egy sor területet, így a városok vagy a nemzeti parkok térségét kihagyták a felmérésekből.

A kutatók elismerték, hogy kutatásaik technológiája is sokat fejlődött a korábbiakhoz képest, ezzel a régebben nem kutatható területeket is vizsgáltak. Ha a kutatási eszközök tovább tökéletesednek, úgy egyre inkább figyelmet érdemlő lesz az USA földje alatt lévő hőkincs – derül ki a cleantechnica.com portál tudósításából.