Megújuló energiaforrások

Bemutatták a szinte néma szélturbinát

A brisbane-i Renewable Energy Solutions Australia (RESA) mostanában mutatta be azt a működő szélturbinát, amely a világ legcsendesebb szélturbinája lehet. Az Eco Whisper Turbine nagyjából 20 kilowatt elektromos áramot képes előállítani, annak ellenére, hogy körülbelül fele akkora a magassága, és fele akkora a lapátok átmérője, mint a hagyományos, háromlapátos szélkerekeknek, ráadásul automatikusan módosítja a lapátok pozícióját a hatékony működés érdekében.

A kisebb szélgenerátorok hangja akkor keletkezik, amikor a levegő a lapátok végénél alábukik, de az Eco Whisper Turbine gyűrűjének köszönhetően szinte hangtalanul képes működni. A RESA szerint a fejlesztésük 30%-kall több energiát képes termelni, mint a hagyományos turbinák: ez optimális körülmények között évente 45000 kW/órányi áramot jelent.

A cég szerint az újfajta szélturbina városokban és ritkán lakott vidékeken, például repterek mellett, köztereken, ipari parkokban lehet ideális megoldás. A próbaüzemeltetést követően rendkívül nagy volt az érdeklődés az Eco Whisperer Turbine után, így a RESA azt reméli, hogy minél több helyen bukkannak majd fel a hangtalan szélkerekek.

A generátor 21,1 méter magas, a kerék átmérője pedig 6,5 méter. Magát az oszlopot úgy alakították ki, hogy szükség esetén lentebb lehet engedni a kereket: rossz időben vagy karbantartás céljából, bár a szerkezet akár 220 km/órás szelet is kibír. A generátor ház és a 30 lapát alumíniumból készült. És mivel az Eco Whisper Turbine lassan kezd el forogni, és elég jól látható, a madarakra sem jelent veszélyt.

A videón megnézheted a csendes turbinát működés közben.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.gizmag.com