Megújuló energiaforrások

Napkollektorok a téti kistérségben uniós támogatással

A Győrhöz közeli kistérség a csallóközi Tőkési-ág kistérséggel közösen pályázott energetikai korszerűsítésre, amelynek teljes költsége 709 ezer euró. Ebből a csallóközi fejlesztésre mintegy 397 ezer euró, a Győr megyeire 311 ezer euró jut. A teljes beruházási összegből az uniós forrás 600 ezer euró, 10 százalék az állami hozzájárulás, öt százalék pedig az önrész.

A téti kistérségben nyolc település tizenegy létesítményében oldják meg a melegvízellátást és a fűtésrásegítést napkollektorokkal. Az év végén megkezdődhet a kivitelezés – mondta Regner Márta projektmenedzser. A kistérségi központban Téten jövőre bemutatóhelyet alakítanak ki , ahol a megújuló energiaforrások környezetkímélő hatásáról, gazdasági és más előnyeiről tájékoztatják a kisrégió lakóit.

A csallóközi kistérség a megvalósításban előbbre tart, már több épületen működik a napkollektoros rendszer – mondta Marczell Zoltán Kisudvarnok polgármestere. Kedvezőek a megtérülési idők is, van olyan létesítmény, ahol egy év alatt megtérül a beruházás , de a legnagyobb megtérülési idő sem hosszabb négy évnél- jegyezte meg.