Megújuló energiaforrások

A világ legnagyobb árapályerőmű-parkja épül Franciaországban

Egy, az árapályenergia méreteit tekintve gigantikus projekt van folyamatban a bretagne-i Paimpol-Bréhat partjainál, melyet az ír OpenHydro és a francia EDF jegyez. A négy darab, egyenként két megawatt kapacitású árapályturbinát az ír cég tervezte és gyártotta.

A 22 méter magas és 850 tonnát nyomó turbinákat a víz felszíne alatt 35 méter mélyre fogják telepíteni. Ha az árapályerőmű-park egyszer beindul, akkor nagyjából 4000 háztartás áramellátását lesz majd képes fedezni. Az EDF a projektet 2004-ben kezdte el, és költségei elérik a nagyjából 40 millió eurót.

Ha a projekt elkészül, ez lesz a világ legnagyobb hálózathoz kapcsolt árapályerőmű-parkja, holott az OpenHydro több projektje valósult már meg az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Skóciában és a Csatorna-szigeteknél.

Az árapályenergia hasznosítása még gyerekcipőben jár. De vonzó tulajdonságai, mint hogy nem árt a környezetnek és nincs szem előtt – például a hátsókertben –, arra engednek következtetni, hogy a következő néhány évtizedben egyre nagyobb mértékben fogják hasznosítani ezt a fajtáját a megújuló energiaforrásoknak. YouTube előnézeti kép

Forrás: http://cleantechnica.com