Megújuló energiaforrások

Még hatékonyabb napelemek a nanoantennákkal

A rádióhullámok az elektromágneses energia egyik fajtája, és amikor a fémantennák ezeket veszik, elektronok keletkeznek, amiket át lehet alakítani elektromos árammá. Az optikai hullám is az elektromágneses energia egyik fajtája. Egy tel avivi kutatócsoport eljátszott a gondolattal: vajon az optikai hullámokat is át lehetne-e alakítani elektromos árammá egy antenna segítségével?

Persze nemcsak eljátszottak a gondolattal, hanem cselekedtek is, és kiderült, hogy lehetséges a folyamat, feltéve hogy az antenna nagyon-nagyon rövid. Ezek az ún. nanoantennák felválthatják bizonyos napelemek szilikonos félvezetőit, amelyek így több áramot lennének képesek megtermelni.

A nanoantenna alumíniumból és aranyból készül, és alig egy mikron hosszú – mivel a fényhullámok a rádióhullámokhoz képest rövidebbek, ezért az ilyen pici antennák biztosítják az optimális működést. A nanoantennák tesztelése jelenleg is folyik, ám az eddigi eredmények alapján a kutatók arra következtetnek, hogy az újfajta napelemek hatékonyabbak és a napfény szélesebb spektrumából képesek áramot előállítani. Bár a költségeket tekintve a szilikonos megoldás jobbnak tűnik, de a kutatók abban bíznak, hogy a nagyobb hatékonyság miatt jobban megéri majd nanoantennás napelemeket választani.

Forrás: http://www.gizmag.com