Megújuló energiaforrások

Mégsem teremt olcsó megújuló energiát a Google

A Google Inc. feladta azt a nagyra törő tervét, hogy olcsóbbá tegye a megújuló energiát a szénnél; Larry Page vezérigazgató szerint másra kell helyezni a hangsúlyt a vállalat jelnlegi állapotában. A Google kedden jelentette be, hogy hét projektjét is leállítja, beleértve a „Szénnél olcsóbb megújuló energia” projektet, valamint a Wikipedia-szerű enciklopédia, a Knol projektjét is.

A vállalati blogon megjelent közlemény szerint a jelenlegi intézkedések a harmadik, ún. „tavaszi nagytakarítás” részét képezik, melyet még a társalapító Page kezdeményezett tavasszal a kiadásokat csökkentendő – írja a reuters.com. A megszorításokra az egyre nagyobb konkurencia – a mobil számítástechnikában az Apple, a sosial networkingben pedig a Facebook – kényszeríti a Google-t, néhány befektető ugyanis már panaszkodott növekvő kiadások miatt.

„Összegezve a jelenlegi helyzetet, éppen az olyan termékeinket vonjuk vissza, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeinket, más termékeinket pedig összeolvasztjuk, és szintén leállítjuk azokat a projekteket, amelyek nem abba az irányba mutatnak, amerre mi menni szeretnénk” – írt a blogon Urs Holzle, a Google operatív ügyekért felelős alelnöke.

A Google egészen 2007 óta végzett kutatásokat, valamint anyagilag is támogatta a megújuló energia technológiájának a fejlődését – elsősorban a napenergiára fókuszálva –, kifejezetten azzal a céllal, hogy az egyszer olcsóbb legyen, mint a fosszilis energia. 2009-ben a vállalat „Zöld Energia Cárjának” becézett Bill Weihl azt nyilatkozta, hogy néhány évre vannak már csak attól, hogy szénnél olcsóbb megújuló energiát állítsanak elő. „Három éven belül több megawattos erőműveink lehetnek” – mondta akkor Weihl.

A Google szóvivője most pedig azt jelentette be, hogy Weihl a hónap elején távozott a cégtől, bár a hivatalos blogon megjegyezték, hogy továbbra is állítanak majd elő tiszta energiát, elsősorban az adatközpontjaik energiaigényének ellátására.

A „tavaszi nagytakarítás” keretein belül lezárt többi projekt a Google Knol, a Google Search Timeline, a Google Gear, a Google Friend Connect, a Google Bookmarks List és a Google Wave. Decembertől az e-mailrendszer és a calendar alkalmazás már nem fog Gears technológiával működni; ez tette lehetővé, hogy a programok offline is futni tudjanak. Helyette a HTML5 technológiával szeretnék az offline működést biztosítani, a munkatársak jelenleg is ezen dolgoznak.

A Google Friend Connect, amely lehetővé tette az oldaltulajdonosknak, hogy különböző közösségi funkciókkal színesítsék a weblapjukat, márciustól szűnik meg, helyette a Google+-t javasolja a cég. Idén korábban pedig azt is bejelentették, hogy folyamatosan leépítik a Google Labs-t, amely a kísérleti Google-programokat tette hozzáférhetővé a nagyközönség számára, valamint azokat a termékeit is megszünteti, amelyeknek a segítségével az otthonunk energiafogyasztását vagy egészségi állapotunkat figyelhettük meg.