Megújuló energiaforrások

Mese Skócia legrégebbi működő vízimalmáról

Skócia legrégebbi működő vízimalma az 1590-es években épített Blair Atholl vízimalom. Bár volt egy hosszabb kényszerszünet a malom életében, ma mégis újra őröl: a zabpelyhet és a különböző liszteket meg is lehet vásárolni, de a malomban működő teázóban is a helyben őrölt lisztből készült finomságokat szolgálják fel.

A Blair Atholl vízimalom egy a Skócia ma is működő tizenegy vízimalma közül. A malom egészen 1929-ig folyamatosan működött, ám ekkor le kellett állítani benne a munkát, ugyanis nem bírta a versenyt a modern üzemekkel. Ezt követően az épület 1977-ig raktárként működött, amikor is John Ridley az utolsó molnár inasának segítségével – aki még emlékezett a malom eredeti állapotára – elkezdte az épület helyreállítását. John Ridley 1993-ban nyugdíjba vonult, a vízimalmot pedig James és Mary Bruce-ra, a jelenlegi tulajdonos szüleire bízta.

És a malom azóta is működik: a látogatók megnézhetik, hogyan őröli meg a búzát, kizárólag a hagyományos eljárással, vagyis csak a víz energiájának a felhasználásával. A megőrölt búzának – a tradicionális gyártási eljárásnak köszönhetően – magas tápanyagtartalma és különleges, diós íze van. A malom háromfajta – durva, normál és finom – zabpelyhet, teljes kiőrlésű lisztet és kenyérlisztet állít elő, amikből a helyben árult péksütemények készülnek, de akár meg is vásárolhatók.

Szerencsére itt csak a mese ér véget, hiszen a víz még mindig csobog a Blair Atholl vízimalom lapátjai között, és segít megőrölni az aranyló búzát, amiből az emberek finom és egészséges kenyérféleségeket készíthetnek.

Forrás: http://www.blairathollwatermill.co.uk