Megújuló energiaforrások

Wadebridge lehet Nagy-Britannia első napenergiával működő városa

2011.12.05. - 12:29  |  Nincs hozzászólás

Wadebridge Cornwall-megyében, a Brit-sziget dél-nyugati csücskében található, körülbelül tízezres lélekszámú városka, amely az idei év elején jelentette be azt a nagyszabású tervét, miszerint Nagy-Britannia első teljesen napenergiával működő városa kíván lenni. Az első konkrét cél pedig az, hogy 2015-re a felhasznált energia 30%-át megújuló forrásból származzon.

A telegraph.co.uk még januárban számolt be Wadebridge tervéről, a megvalósításban pedig a Wadebridge Renewable Energy Network (WREN), egy non-profit, helyi erőkből szerveződő vállalat segédkezik. Wadbridge-ben – talán meglepő, de – sokat süt a nap, így elsősorban napelemek telepítésével kívánják elérni a kitűzött célt.

A terv megvalósítása már elkezdődött, így már számos magán- és középület tetején működnek napelemek – májusig például tíz napelem-rendszer üzemelt már a városban. A WREN ingyen telepíti a paneleket azoknak, akik úgy döntenek, szeretnének részt venni a projektben, cserébe viszont a fel nem használt áram átvételéért kapott összeget a WREN által kezelt alapnak át kell utalni, amiből újabb telepítéseket finanszíroznak.

Hogy a város elérje a 2015-ig kitűzött célokat, összesen 7 megawatt napelemet kell telepíteni, 2012-ig pedig összesen 1 megawatt telepítése a cél. Ehhez viszont nem elég az, ha pusztán egyes háztartások energiahasználatát zöldítik ki, ezért a WREN a nagy földtulajdonosokkal is próbál együttműködni, hogy nagyobb napelem-farmokat és pár szélturbinát is üzembe tudjanak helyezni a közeljövőben.

A treehugger.com szeptemberben arról számolt be, hogy egy 250 kilowattos rendszer már működik egy helyi panzióban, mintegy az erőfeszítések szimbólumaként, és Wadebridge büszkélkedhet Nagy-Britannia első napelemes mosodájával is. Természetesen a célok még messze nem teljesültek, de a WREN mögött álló közösség egyre több tagot számlál, így remélhetőleg tényleg csak idő kérdése, hogy Wadebridge legyen Nagy-Britannia első napenergiával működő faluja.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »