Megújuló energiaforrások

Kísérleti hullámerőmű telepítése indulhat Ausztráliában

2011.12.08. - 17:59  |  Nincs hozzászólás

A tengeri hínár, amely gyökerével a tenger fenekéhez kapaszkodik, és hosszan nyúlik a felszín felé, folyamatos ringó mozgást végez. Az ausztrál BioPower kutatóit megihlette a tengeri hínár, így elkezdtek dolgozni egy olyan erőművön, amely folyamatos ringó mozgást végezve termel energiát. Az eredmény a bioWAVE rendszer koncepciója lett, amelyet a közeljövőben meg is valósítanak, köszönhetően a Victoria állami Energia- és Erőforrásügyi Minisztérium által felajánlott 5, 1 millió ausztrál dollárnyi (5 millió USD) támogatásnak.

A bioWAVE alapja egy háromszög alakú talapzat, ez rögzíti a szerkezetet a tengerfenékhez. A háromszög középpontjából indul a szerkezet teste, amely három ágban végződik, amelyek leginkább egy lapát és egy bolya keverékére hasonlítanak. A hengeres bolyaszerűségeknek csak a teteje éri el a víz felszínét. A szerkezet teste pedig  úgy van rögzítve a talapzathoz, hogy a víz bármelyik irányba mozgatni tudja.

Mind a vízfelszíni, mind a vízalatti hullámok mozgásba tudják hozni a bioWave-et, így az szinte állandóan előre-hátra irányuló mozgást végez. A mozgás következtében az energiaátalakító berendezésben – az ún. O-Drive-ban – lévő folyadékra egyre nagyobb nyomás kerül. A folyadék mozgása forgatja a generátort, amely a mozgásenergiát árammá alakítja át, a megtermelt áramot pedig vízalatti kábeleken szállítanák a partra.

A BioPower szerint a szerkezetet hagyományos hajókkal és eszközökkel telepíteni lehet, ráadásul az O-Drive külön le- és felszerelhető, így szervizelésnél vagy javításnál nem kell az egész bioWAVE-et elszállítani. Ezenfelül a rendszer érzékeli a szükségesnél nagyobb hullámokat, ez esetben a bioWAVE összecsukódik – ez azt jelenti, hogy nem kell szuperstrapabíró anyagból gyártani a hullámerőművet, vagyis le lehet faragni az előállítás költségein.

Az 5 millió dolláros támogatás mellé további 14 millió ausztrál dollárra van szükség a négy éves kísérleti egység telepítéséhez, de ebből a 14 millió dollárból 3,6 millió még hiányzik. A 250 kilowattos kísérleti rendszer 30 méter mély vízben fog működni, míg a forgalomba kerülő erőművek 1 megawattosak lesznek, és 40-45 méter mélyre fogják őket telepíteni. Ha mind a víz mélysége, mind a hullámok erőssége megfelelő, akkor akár hullámfarmok telepítésére is lehetőség lesz. Reméljük a bioWAVE kísérleti egysége beváltja a kutatók és a befektetők terveit, és egyszer néhány helyen tényleg hullámfarmok termelik meg az áramot.

A videón megnézheted, hogy a bioWAVE hogyan alakítja át a mozgásenergiát elektromos árammá.

Forrás: http://www.gizmag.com

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »