Megújuló energiaforrások

A világ egyik legnagyobb napelemfarmja épül Spanyolországban

Alicantétól 70 kilométerre északnyugatra a német Wirsol és BayWa AG közösen fogják telepíteni Spanyolország legnagyobb napelemfarmját, amely a világviszonylatokat tekintve az öt legnagyobb naperőmű egyike lesz. A kivitelezést a BayWa AG spanyol leányvállalata végzi.

Alicante Valencia régió második legnagyobb városa, ahol átlagosan 40%-kal többet süt a nap, mint Németországban. Ez a tény egy 150 millió euró beruházásra ösztönözte a német vállalatokat. „A napelempark nagyjából 130 000 embert fog majd ellátni környezetbarát energiával” – mondta Jozef Lutz, a BayWa AG vezérigazgatója, aki az európai napelemipar úttörőjeként tekint Spanyolországra. A telepítést 2012 nyarán kezdik, és várhatóan 2013 januárjára végeznek is a munkálatokkal, írja a renewableenergymagazine.com.

André Oechsler, a Wirsol Spain ügyvezetője óriási lehetőségnek tartja a projektet, és úgy gondolja, hogy az ország jelenleg zajló gazdasági irányváltásában nagy szerephez juthat a napenergia: „Az Alicante-projekt egy kisebb szenzáció a válság sújtotta Spanyolországban. A tény, hogy a BayWA AG-vel dolgozunk együtt, azt jelenti, hogy ez egy erős alapokon nyugvó vállalkozás.”

Ez ugyanis az egyik legtapasztaltabb német nagyvállalat, amely a megújuló energiába fektet Spanyolországban. Éppen ezért Roland Schuler, a vállalat Technológiai és Energiaügyi Igazgatóságának tagja beleépítette ezt a projektet a vállalat teljes stratégiai tervezésébe: „Már rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk össze Spanyolországban, ezeket szeretnénk most egy igazán nagy projekten belül kamatoztatni” – mondta Schuler.