Megújuló energiaforrások

Győzött a Greenpeace kampánya: a Facebook megújulókra vált

A Greenpeace és a Facebook ma közösen jelentették be, hogy együttműködnek a megújulók népszerűsítésében és közös programot dolgoznak ki az energiaszolgáltatók zöldítésére. (1) Két évvel ezelőtt 700.000 online aktivista támogatásával indította el a Greenpeace a „Mondj NEM-et a szénre” kampányát a Facebook közösségi portálon. (2) Most, hogy a cég a szervereit megújuló energiából fogja üzemeltetni, a kampány véget ér.

„ A Greenpeace és a Facebook ezentúl közösen dolgozik, hogy rávegyék a nagy energiaszolgáltatókat, hogy hanyagolják a szenet mint energiaforrást, és építsenek inkább megújulókra. Ez a lépés követendő példa az egész számítástechnikai ipar számára” – mondta Tzeporah Berman, a Greenpeace International klíma és energia programjának társigazgatója. „A megújuló energiákkal erősítjük a klímaváltozás elleni harcot és lerakjuk egy erős gazdaság és egészségesebb társadalom alapjait.”

„A Facebook várja a napot, hogy a tiszta és megújuló energiákra támaszkodjon a világ, és a Greenpeace-szel és egyéb szervezetekkel azon dolgozunk, hogy ez minél hamarabb eljöjjön” – nyilatkozta Marcy Scott Lynn a Facebook fenntarthatósági program munkatársa. „A Greenpeace nagyon sikeresen használja céljai érdekében a Facebookot, ezért örömmel várjuk, hogy további módszereket dolgozzunk ki a klímaváltozás elleni közös fellépés erősítésére.”

„A Facebook voksa a megújulók mellett magas mércét állít az olyan IT és cloud computinggal (felhővel) foglalkozó cégek elé, mint az Apple, az IBM, a Microsoft, vagy a Twitter” – mondta Casey Harrell, a Greenpeace International vezető IT szakértője. „Facebook kampányunk bizonyította, hogy az emberek szeretnék, ha közösségi oldaluk energiaszükségletét megújulókból és nem piszkos energiahordozókból fedeznék. A Greenpeace természetesen tovább folytatja az IT szektor zöldítéséért folyó kampányát, hiszen a szektor világszerte már most annyi energiát fogyaszt együttesen, mintha ez lenne a világ ötödik legnagyobb országa.”

Jegyzetek:

(1) A részletes állásfoglalás elérhető: http://greenpeace.us4.list-manage.com/track/click?u=1a0a875e5d8654eec0b754f47&id=0d1cb3c6cb&e=3dde1655d4

A kampány eseményei: http://greenpeace.us4.list-manage.com/track/click?u=1a0a875e5d8654eec0b754f47&id=dcff3cf258&e=3dde1655d4

(2) Az Unfriend Coal (Mondj NEM-et a szénre!) kampányt több mint 14 ország 700.000 Facebook felhasználó támogatta, ezzel Guinness Világrekordot állítva – legtöbb Facebook komment egy nap alatt: http://greenpeace.us4.list-manage.com/track/click?u=1a0a875e5d8654eec0b754f47&id=cb46cb22bc&e=3dde1655d4.