Megújuló energiaforrások

Megújuló metanol a gyárak által kibocsátott szén-dioxidból

A megújuló metanol a gyárak által kibocsátott szén-dioxidból és vízből készül. A CRI eljárása során a vizet elektrolízissel oxigénné és hidrogénné bontják, a keletkezett hidrogénből és a szén-dioxidól pedig metanolt állítanak elő. A gyártási folyamat során megújuló energiát (geotermikus, nap-, szél-, illetve vízenergiát) használnak fel – ezért megújuló az így gyártott metanol –, és a folyamat egyetlen mellékterméke a víz.

A cég által gyártott metanol akár a biodízel alapanyaga lehet, de az autóba is tölthető a benzinnel elkeverve, így a hagyományos autók minden átalakítás nélkül futhatnak a tiszta üzemanyaggal. A megújuló metanol előnye az, hogy a már meglévő infrastruktúrát használva lehet eljuttatni a töltőállomásokig, de tárolása sem igényel egy újfajta rendszert. Arról nem is beszélve, hogy csökkenteni lehet vele a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét: ugyan a megújuló metanol elégetésével is szén-dioxid keletkezik, de alapanyagaként a légkörben lévő szén-dioxid szolgál, és gyártása sem jár szén-dioxid kibocsátással.

A novemberben, az izlandi Svartsengiben felépült gyár kapacitása 2 millió liter megújuló metanol évente, de akár 5 millió literesre is bővíthető.

Via www.forbes.com