Megújuló energiaforrások

A papírhulladék lehet a jövő fő üzemanyagforrása

2012.01.03. - 11:16  |  Nincs hozzászólás

A londoni Imperial College kutatóinak számításai szerint ha összegyűjtenék a csak az Egyesült Királyságban elhasznált összes karácsonyi csomagolópapírt és üdvözlőkártyát, akkor azokból annyi bioüzemanyagot lehetne előállítani, amennyivel egy londoni emeletes busz megjárná a Holdat oda-vissza – húszszor.

A kutatók ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az ipari mennyiségű papírhulladékból jó minőségű bioüzemanyagot lehet előállítani, mégpedig úgy, hogy megerjesztik a papírt különböző mikroorganizmusok segítségével. A kutatók azt remélik, a papírhulladékból előállított bioüzemanyag tényleges alternatívát nyújthat a fosszilis forrásokból származó üzemanyagok mellett, így csökkenteni lehetne azok környezetre gyakorolt ártó hatását.

A becslések szerint összesen másfél milliárd üdvözlőkártyát és 85 négyzetkilométernyi csomagolópapírt dobnak ki csak az Egyesült Királyságban a karácsonyi időszak alatt, melynek nagy része a szeméttelepeken végzi, kisebb részét újrahasznosítják. Ennyi papírból viszont nagyjából 5-12 millió liter bioüzemanyagot lehetne előállítani, amennyivel a kutatók szerint egy busz kb. 18 millió kilométert tudna megtenni.

A számítások eredményeit közlő tanulmány társszerzője, az Imperial College élettudományi doktorandusza, Lei Wang szerint „[az] erjesztéses eljárással a csillámmal és celluxszal »szennyezett«  csomagolópapírokat és az üdvözlőkártyákat is fel lehetne dolgozni. A celluxban lévő cellulózmolekulák lebonthatók glükózzá, amiből etanol erjeszthető, csak úgy, mint magából a papírból. Az oldhatatlan elemeket, például a csillámot pedig egyszerűen ki lehetne szűrni az eljárás során.”

„Ha a technológiát tovább tudnánk fejleszteni, akkor a papírhulladék lehetne az egyik fő forrása a bioüzemanyagoknak. Persze van még mit vizsgálni a technológia hatékonyságát és előnyeit illetően, de mindenkép nagy lehetőség rejlik benne” – tette hozzá Dr. Murphy, a tanulmány másik szerzője.

A tanulmányt még decemberben tették közzé a Royal Society of Chemistry folyóiratban, itt leírják, hogy hogyan erjesztették meg a különböző típusú papírokat és kartonokat. Az eredmények alapján arra a következetésre jutottak, hogy az eljárás nemcsak laboratóriumi körülmények között, de ipari méretekben is gazdaságosan véghezvihető.

Az Egyesült Királyságban a papírhulladék 60%-át – évi nagyjából 8 millió tonnát – gyűjtik össze újrahasznosítás, vagy egyéb hulladékgazdálkodási célokból. A kutatók szerint a már tesztelt eljárással és egy újfajta, olcsó és hatékony enzimekből kevert koktéllal a már meglévő üzemekben napi 2000 tonna papírhulladékot tudnának feldolgozni, melynek a végeredménye a bioüzemanyag lenne.

A tanulmány szerzői most a papírhulladékból gyártott etanol környezeti teljesítményét életciklus-elemzéssel (LCA) vizsgálják, hogy összehasonlíthassák a hagyományos benzinnel. Az LCA-val értékelni tudják az adott termék környezeti hatásait, beleértve a klímaváltozáshoz, a talaj savasodásához való hozzájárulását, a „bölcsőtől a sírig”.

Forrás: http://www.eurekalert.org

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »