Megújuló energiaforrások

1 gigawattos naperőműparkot telepítenek Dubaiban

Az 1 gigawattosra tervezett naperőműparkot az állami tulajdonban lévő Dubai Villamosenergia- és Vízügyi Igazgatóság (DEWA) fogja működtetni. A telepítés első fázisa a mintegy 120 millió dirhamos (32,4 millió dolláros) 10 megawattos részleg felépítése, melyet 2013 utolsó negyedében fognak teljesíteni. Az 1 gigawattos parkot a tervek szerint 2030-ra építik fel, és összesen 48 négyzetkilométeren fog majd elterülni.

Az Egyesült Arab Emírségek energiája jelentős részét olajból és földgázból fedezi. A DEWA összteljesítménye 7,361 gigawatt, de a csúcsigény nem haladja meg a 6 gigawattot. A Integrált Dubai Energiastratégia 2030 pedig elég szerény célokat tűzött ki maga elé: 2020-ra az ország energiaszükségletének 1%-át, míg 2030-ra 5%-át tervezi megújuló forrásokból fedezni. Jelenleg mindössze 4,5 megawattnyi napelem termel Dubaiban.

Bár a Mohammed sejk után elnevezett napelempark teljesen állami tulajdonban lesz, a dubai kormány szerint magánvállatok is terveznek befektetni a projektbe. A 10 megawattos részleg felépítéséhez pályázó mérnöki szaktanácsadók ajánlatait jelenleg bírálják, a fejlesztési tendereket pedig júniustól várják Dubaiban.