Megújuló energiaforrások

1 gigawattos naperőműparkot telepítenek Dubaiban

Dubai is a több lábon állás stratégiája mellett döntött energiaügyben, így Mohammed Bin Rasíd Ál Maktúm, Dubai uralkodója és polgármestere, valamint az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke bejelentette, hogy elindítanak egy 12 milliárd dirhamos (3,27 milliárd dolláros) fotovoltaikus és koncentrált naperőmű-projektet. A vezető iránti tiszteletből a park Mohammad Bin Rasíd Ál Maktúm nevét viseli majd.

Az 1 gigawattosra tervezett naperőműparkot az állami tulajdonban lévő Dubai Villamosenergia- és Vízügyi Igazgatóság (DEWA) fogja működtetni. A telepítés első fázisa a mintegy 120 millió dirhamos (32,4 millió dolláros) 10 megawattos részleg felépítése, melyet 2013 utolsó negyedében fognak teljesíteni. Az 1 gigawattos parkot a tervek szerint 2030-ra építik fel, és összesen 48 négyzetkilométeren fog majd elterülni.

Az Egyesült Arab Emírségek energiája jelentős részét olajból és földgázból fedezi. A DEWA összteljesítménye 7,361 gigawatt, de a csúcsigény nem haladja meg a 6 gigawattot. A Integrált Dubai Energiastratégia 2030 pedig elég szerény célokat tűzött ki maga elé: 2020-ra az ország energiaszükségletének 1%-át, míg 2030-ra 5%-át tervezi megújuló forrásokból fedezni. Jelenleg mindössze 4,5 megawattnyi napelem termel Dubaiban.

Bár a Mohammed sejk után elnevezett napelempark teljesen állami tulajdonban lesz, a dubai kormány szerint magánvállatok is terveznek befektetni a projektbe. A 10 megawattos részleg felépítéséhez pályázó mérnöki szaktanácsadók ajánlatait jelenleg bírálják, a fejlesztési tendereket pedig júniustól várják Dubaiban.

Forrás: http://cleantechnica.com