Megújuló energiaforrások

Elkezdődhet Kenya első biomassza erőművének építése

A Tower Power, a kenyai Cromcraft Group és a brit Powergas International közös vállalata készen áll arra, hogy telepítse Kenya első biomassza erőművét. A létesítmény természetesen tiszta energiát fog előállítani, méghozzá egy olyan kártékony invazív növényből, amelytől az ország már jó ideje meg akar szabadulni. Emellett az új erőmű jövedelemhez is juttathatja a helyi közösségeket.

A 31 megawattos erőmű Nairobitól 220 kilométerre délnyugatra, a baringo kerületi Marigatban fog felépülni, és nagyjából 21 millió dollárba kerül majd. A biomassza erőmű a helyi ipari parkot és más, környező gyárakat fog ellátni energiával.

A marigati erőmű a helyi Prosopis Juliflora fát fogja felhasználni nyersanyagként. Ez a fa 1973-ban jelent meg Kenyában, és mára már 30 000 hektárnyi Prosopis Juriflora erdő található Baringo-ban, az itt található famennyiség tíz évig képes működtetni az erőművet a Tower Power becslései szerint.

Amellett, hogy ez a fa olcsó nyersanyag, éppen jól is jön a felhasználása: már régóta esedékes a környék megtisztítása, mivel a Prosopis Juliflora egy agresszíven terjeszkedő és pusztító növény. Ám azzal, hogy az erőmű felhasználja a fát, nagyjából kétezer háztartást munkához és így pénzhez is juttat majd.

„A fa szárát felaprítják, majd kiszárítják, ezután – hogy megakadályozzák a teljes elégést – ellenőrzött mennyiségű oxigén mellet elégetik. A keletkező gázzal fogják működtetni a generátorokat, amelyek így áramot fejlesztenek” – olvasható a Tower közleményéből, Buisiness Daily Africa oldalán.

A Tower Power agronómusa, Damaris Akoth szerint a Prosopis Juliflora azért is ideális, mert magas a fűtőértéke: „A Prosopis Juliflora akkor is jól ég, ha frissen vágott, és nagyjából 5000 kilokalória hő szabadul fel egy kilogramm fa elégetésével.”

A Tower Power tervei között szerepel még egy 12 megawattos biomassza erőmű építése a kwale megyei Kingaro-ban. Egyébként mindkét erőmű fel fog használni még mezőgazdasági hulladékot is. A becslések szerint évi 52,300 tonna szén-dioxid-kibocsátás spórolhatna meg Kenya az erőművek beindításával. A Tower Power jelenleg tárgyal a Kenya Powerrel egy húsz éves felvásárlási megállapodás részleteiről.

Forrás: http://www.renewableenergymagazine.com