Megújuló energiaforrások

A szélturbinák elrendezésében keresik a hatékony működés titkát

Ahogy a halak úsznak, kis örvények keletkeznek körülöttük. Ha rajban úsznak, akkor ezekkel az örvényekkel segítenek egymásnak: a kis örvényeket kihasználva kevesebb energiát kell kifejteniük a mozgáshoz. John Dabirit, a California Institue of Technology egyik laboratóriumának vezetőjét megihlette a halak stratégiája, és most azon dolgozik, hogy alkalmazza ezt az elvet a függőleges tengelyű szélturbina parkok tervezésénél.

Ha a függőleges tengelyű szélturbinákat egymáshoz közel, egy bizonyos alakzatban helyezzük el, a turbinák egymás felé irányítják a szelet, így több energiát tudnak termelni. Dabiri és csapata jelenleg huszonnégy szélturbina segítségével kutatja a legideálisabb elrendezést, a FLOWE (Field Laboratory for Optimized Wind Energy) projekt keretein belül.

A hagyományos, lapátos szélturbináknál épp az a lényeg, hogy egymástól viszonylag nagy távolságra kell telepíteni őket, ez azonban azzal a hátránnyal jár, hogy egy szélerőmű park nagy területet foglal el. A függőleges szélturbinák viszont kisebb területet igényelnek, sőt, egy optimális elrendezésben akár még nagyobb potenciállal is rendelkeznek.

Dabiri szerint, ha egyszer meghatározták az ideális elrendezést, a függőleges szélerőmű parkok akár tízszer annyi energiát is meg tudnának termelni, mint az ugyanakkora teljesítményű, hagyományos szélerőmű parkok.

Itt elérhető egy angol nyelvű videó a kutatásról.