Megújuló energiaforrások

Az első villanyáramot termelő szélturbinák

A szélenergiát az emberek jóformán az idők kezdete óta hasznosítják, már az ókori perzsák is építettek különböző szélkerekeket, de elsősorban a hajózás során kerültünk különös kapcsolatba a széllel. Természetesen a szélenergia hasznosításának történetében szerves, bár távoli kapcsolat van a perzsa szélkerekek és a mai szélturbinák között, ám a mai szélturbináknak a közvetlen elődjeit a 19. század végén kell keresni.

Az első villanyáramot termelő szélturbina megalkotása a skót Anderson College professzorának, James Blyth-nak a nevéhez fűződik. Blyth 1887-ben a marykirki nyaralójának kertjében építette fel a körülbelül 10 méter magas, textilvitorlás szélturbinát, mellyel a nyaralóban lévő világítást működtette. Blyth felajánlotta Marykirk városának, hogy a fel nem használt árammal a város közvilágítását láthatnák el, de ezt a helyiek elutasították, mivel tartottak az elektromosságtól.

Blyth szélturbinájától függetlenül, 1887 és ’88 telén alkotta meg saját áramot termelő szélkerekét Charles F. Brush az ohio-i Clevelandben. Brush szélturbinája nagyjából 18 méter magas volt, lapátjainak átmérője pedig elérte a 17 métert. A 12 kilowattos dinamóval felszerelt szélkerék elég áramot termelt ahhoz, hogy működtesse a Brush otthonában lévő 350 darab izzót, a két ívlámpát és néhány motort. Brush szélkereke húsz évig működött, és tíz évig úgy, hogy Clevelandben már elérhető volt a hálózati áram.

Természetesen a két szélturbina megépítése között eltelt kevéske idő okot adott a klasszikus vitára, hogy akkor kié is az első. A lényeg szempontjából ugyan kis jelentősége van, mégis úgy lehetne igazságosan a nevekhez kötni az elsőségeket, hogy Blyth nevéhez fűződik az első függőleges, Brushéhoz pedig az első vízszintes tengelyű szélturbina megalkotása. Így az utókor mindkettejükre ugyanakkora hálával gondolhat, de azért a perzsákról se feledkezzünk meg!

Források: windenergyfacts.euwindsector.tumblr.com és Wikipedia.