Megújuló energiaforrások

Új szabadalmaztatott eljárás tiszta hidrogén előállítására

A HyperSolar egy frissen szabadalmaztatott eljárásával hidrogént lehet előállítani, méghozzá pusztán a Nap energiájának felhasználásával. A hidrogén gáz egyfajta tiszta üzemanyag, előállítása során az egyetlen melléktermék a víz – elméletileg. De a hidrogén gáz nem fordul elő önmagában a természetben, ezért előállítása rengeteg energiát igényel, és általában ezt az energiát úgy állítják elő, hogy közben szén-dioxidot bocsátanak ki, így a hidrogén mégsem lesz olyan környezetbarát üzemanyag.

De a HyperSolar napenergiát használ fel, így a megújuló hidrogén nagyipari előállítása sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint gondoltuk volna. „Ha a hidrogén valóban a jövő egyik tiszta üzemanyagforrása, akkor meg kell oldanunk azt, hogy előállítása is szénsemleges legyen. A fosszilis energiaforrásokkal előállított hidrogén nem fenntartható, nem megújuló, és nem sokkal tisztább, mint a kőolaj alapú üzemanyagok” – mondta Tim Young, a HyperSolar ügyvezető igazgatója.

A napenergiával előállított hidrogén inkább egy energiatároló, mintsem egy energiaforrás. A HyperSolar által előállított hidrogénnel működő autóra tekinthetünk úgy is, mint egy napenergiával működő autó, hiszen végső soron a Nap az energia forrása, míg a hidrogén az energia hordozója. Ráadásul a hidrogénből akár metánt is elő lehet állítani, amennyiben az szén-dioxiddal reakcióba lép, de a metán már nem tiszta üzemanyag.

A HyperSolar új eljárását a növények fotoszintézise ihlette: az ún. „napenergiával működtetett nanorészecske rendszerben” a szennyvíz egy átlátszó tartályban van, a szennyvízben pedig a fotoelektrokémiai nanorészecskék lebegnek. Ahogy napfény éri a tartályt, a nanorészecskék hidrogént állítanak elő. A folyamat kettős előnnyel jár: a megtermelt tiszta hidrogénen kívül tiszta víz is keletkezik a szennyvízből.

Bár azt nem tudni, hogy a HyperSolar új eljárása melyik fázisban tart, de a cég egy hétfőn kiadott közleményében a módszer gazdaságosságát és megvalósíthatóságát hangsúlyozza. Ráadásul a cég szerint a rendszer tetszés szerint méretezhető: ha több hidrogént szeretnénk előállítani, akkor csak több tartályra és nanorészecskére van szükség.

Forrás: Gizmag