Megújuló energiaforrások

100 millió fonttal száll be Skócia 100% megújuló áram projektjébe a Samsung

2012.02.02. - 15:58  |  Nincs hozzászólás

Skócia nemrég jelentette be, hogy 2020-ig teljesen megújuló áramra vált, és úgy tűnik, ez megmozgatta a befektetők fantáziáját. A koreai székhelyű Samsung Heavy Industries (SHI) például úgy járul hozzá a cél eléréséhez, hogy első európai nyíltvizí szélerőműparkját Fife mellett fogja telepíteni. A beruházás nagyjából 100 millió angol font értékű, és a számítások szerint 500 új munkahelyet teremt majd.

Ezen felül az SHI már aláírt egy több milliós szerződést az east kilbride-i székhelyű David Brown Gear Systems-szel a következő generációs turbinákhoz szükséges sebességváltók beszállításáról. Az SHI Skócia gazdasági fejlesztési hivatalával, a Scottish Enterprise-szal és Fife városi tanácsával is szorosan együttműködik majd. Az együttműködés részeként a sebességváltók összeszerelésére és a lapátok előállítására alkalmas gyárak alapítását is tervbe vették – írja a Triple Pundit.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Samsung Heavy Industries is részt vesz terveink megvalósításában. Az a tény, hogy hazánkban építi meg első európai nyíltvizi szélerőműparkját, arra enged következtetni, hogy Skócia gyorsan az európai megújuló kutatások és fejlesztések központjává fog válni” – nyilatkozta Alex Salmond, Skócia miniszterelnöke.

Számos más cég –  a Taqa, az Avaloq, az FMC Technologies, az Aker, az Ineos, a PetroChina, a Dell, a Gamesa, a BNY Mellon, a State Street, az Amazon, a Hewlett-Packard és a Mitsubishi Powers Systems – is bejelentette már, hogy részt vesznek a beruházásokban, összesen mintegy 400 millió font értékben.

Már számos szélerőmű projekt kivitelezés alatt van, néhány szélerőműpark pedig már áramot is termel Skóciában. Skócia szélerőművei nagyjából 40%-os kapacitási faktorral termelnek az ország nyugati és északi partjain, ez jóval meghaladja az európai uniós 25%-os átlagot.

A skót emberek egyébként egyre nyitottabbak a lakóhelyük közelében működő szélturbinákat illetően, sőt, a szélerőműparkok turisztikai látványossággá váltak. A Glasgow mellett található Whitelee Windfarms, Európa legnagyobb szélerőműparkja már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt, és oktatójellegű túrákat indít a megújuló energia iránt érdeklődőknek. Mindent összevetve Skócia nagyon jó úton halad a 2020-ra kitűzött célja felé.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »