Megújuló energiaforrások

Az újonnan telepített áramtermelő kapacitás közel egynegyedét a szélenergia tette ki 2011-ben

2011-ben a telepített szélerőmű kapacitás 9616 megawatt volt, így az már összesen 93 957 megawattot tesz ki Európában – ennyiből az Európai Unió áramigényének 6,3%-át fedezni lehet. A 2011-es 21,4%-os növekedés szinte megegyezik az egyévvel korábbival, akkor 9648 megawattnyi új szélenergia kapacitást telepítettek. A szélenergia-ipar átlagosan 15,6%-os évi növekedéssel számolhat az elmúl tizenhét évben, 1995-2011 között.

„A gazdasági válság ellenére a szélenergia-ipart szilárd növekedés jellemzi. De ahhoz, hogy teljseítsük az EU által előírt hosszú távú terveket, az elkövetkező években még nagyobb növekedésre lesz szükség. Döntő fontosságú, hogy az európai kormányok pozitív jeleket küldjenek a befektetők felé a megújuló energiát támogató politikájukkal, és az is, hogy az Európai Unió egy új, kötelező erejű 2030-ig teljesítendő célkitűzést vezessen be a megújuló energiaforrásokat illetően” – mondta Justin Wilkes, a statisztikát készítő European Wind Energy Association (EWEA) módszertani igazgatója.

A Németországban és Svédországban növekedő tendenciát mutató szárazföldi telepítések, az Angliában szintén gyarapodó nyíltvizi kapacitás, valamint az olyan feltörekvő piacokon, mint Romániába tapasztalható növekedés ellensúlyozza a Franciaországban és Spanyolországban történt csökkenést. Mindent összevetve Németország még mindig vezet az EU-ban a telepített teljesítmény tekintetében, őt követi Spanyolország, Franciaország, Olaszország, majd az Egyesült Királyság.

Készítette: EWEA

Ezen felül 2011-ben a telepített megújuló áramtermelési kapacitás rekordmértékű volt. Az újonnan telepített megújuló áramtermelők aránya 71,3% volt, ez összesen 32 043 megawattot jelent, ami 37,7%-os növekedés 2010-hez képest. A gázolajból származó, valamint a nukleáris energia szektorban csökkenést hozott a tavalyi év, és nagyobb kapacitást szereltek le, mint amennyit telepítettek.

Összességében a múlt év során a telepített villamos energiatermelő kapacitás 35 468 megawattal nőtt az EU-ban, így az összesen már 895 878 megawatt, melyből a szélenergia 10,5%-ot, míg az összes megújuló energia 31,1%-ot képvisel.

Forrás: REM

Leadfotó: Shutterstock