Megújuló energiaforrások

Rekorderek: megnyitották a világ legnagyobb nyíltvízi szélfarmját

A tegnapi nap folyamán megnyitották az angliai Cumbria partjainál a Walney Farmot, a világ legnagyobb nyíltvízi szélerőmű farmját. A száz turbinából álló, összesen 367,2 megawatt teljesítményű szélfarm telepítése 1,2 milliárd fontba került. A Walney Farm által megtermelt árammal akár 320 000 angol háztartási is elláthatnak.

A Walney Farm nemcsak a világ legnagyobb nyíltvízi szélfarmja, hanem a leggyorsabban megépített és a legolcsóbb is. Az erőműpark megépítéséhez külföldi befektetők is hozzájárultak: az OPW – a holland nyugdíjpénztár PGGM és energetikai befektetési alap Ampere konzorciuma – 24,8%-os, a dán Dong Energy 50,1%-os és a brit áramszolgáltató  SSE 25,1%-os részesedéssel  vesz részt a projektben.

„Nagyon büszkék lehetünk a nyíltvízi szélenergia szektorban elért sikereinkre. Országunk bőséges erőforrásai, valamint mérnökeink szakmai tudása elsőszámú célponttá tesz minket a tengeri szélenergia befektetői számára. Walney a legújabb, legnagyobb és leggyorsabban felépített büszkeségünk, mellyel háztartások százezreit láthatjuk el tiszta árammal” – mondta az Egyesült Királyság új energiaügyi államtitkára Ed Davey, aki alig egy hete viseli tisztségét. Davey hozzáfűzte, hogy ez az egybeesés közel sem véletlen, hiszen hivatalban töltendő ideje alatt mindent meg fog tenni a megújuló energia szektor felvirágoztatásáért és sikerességéért.

De szegény Walney Farm nem sokáig tündökölhet a rekorderek dicsfényében, ugyanis már két turbinát telepítettek a London Array tengeri szélfarmból, amely összesen 1000 megawattos névleges teljesítményű lesz.

Forrás: Cleantechnica