Megújuló energiaforrások

A szélerőmű mint műalkotás: válogatás a már beérkezett pályaművek közül – Galéria

A Global Wind Energy Council (GWEC) és a European Wind Energy Association (EWEA) közösen meghirdetett egy nemzetközi fotópályázatot, melyre olyan alkotásokat várnak – nem csak profiktól –, amelyek egyedülálló szépségükben mutatják be a szélturbinákat. Az összes beadott művet kiállítják a Brüsszelben, június 15-én a Global Wind Day alkalmából.

A pályázatok benyújtási határideje (közép-európai idő szerint) május 6. 21 óra, a technikai követelmény a fényképekkel szemben mindössze annyi, hogy legalább 2000 megapixelesek és minimum 1 megabájt méretűek legyenek. Ha valaki esetleg kedvet kapott hozzá, itt lehet jelentkezni a versenyre és feltölteni a képeket.

A fődíj egy 1000 euró értékű Amazon-utalvány, és még további öt nyertest választaniak ki egy-egy 250 eurós utalványra. A fődíjjal jutalmazott képet felveszik az online fotóarchívum, a Hard Rain Project gyűjteményébe, valamint megjelenik a Recharge újságban és a Wind Directions magazinban is. A nyertes képeket egy szakmai zsűri választja ki, és június 15-én hirdetik ki.

Eddig összesen száz fotográfus 270 képe van már versenyben. „Még három hónap van a határidőig, de máris rekordszámú pályázat érkezett hozzánk; úgy tűnik, hogy a zsűrinek igen nehéz döntést kell majd meghoznia. A szélturbinák szimbólumokká váltak: a klímaváltozásért folytatott küzdelem és a fenntarthatóság modern kori ikonjai. Miközben néhányan hevesen ellenzik a szélturbinákat, mások éppen hogy szeretik őket, és úgy gondolják, hogy remek látványt nyújtanak” – mondta Julain Scola, az EWEA kommunikációs igazgatója.

A Recharge által kiválasztott néhány beérkezett pályamű is éppen ezt támasztja alá: