Megújuló energiaforrások

A skót miniszterelnök szerint a megújuló energia lehet Skócia gazdagságának kulcsa

Skócia miniszterelnöke tegnap a London School of Economics (LSE) egyetemen tartott beszédében azt mondta, hogy az ország jelentős bevételekre számíthat a megújuló energiaforrások kihasználása által. Alex Salmond szerint Skócia szél-, hullám és árapály-energia potenciáljának kiaknázásával exportra is tudnának termelni, és az ebből származó bevételeket a bankokban tudnák kamatoztatni.

„Az energiafüggetlenség elérésével páratlan megújuló energiaforrásainkat tudnánk kiaknázni. Európa összes árapály-energia potenciáljának 25, tengeri szélenergia potenciáljának szintén 25, hullámenergia potenciáljának pedig 10%-ával rendelkezünk. Ez nem túl rossz egy olyan országtól, amely a kontinens népességének alig 1%-át teszi ki. Skóciának hatalmas a versenyelőnye a többi európai országgal szemben, képesek leszünk mindenkiénél olcsóbb energiát előállítani” – mondta Salmon tegnap Londonban.

A miniszterelnök még azt is hozzátette, hogy a megújuló energiaszektor fejlesztésével újraiparosíthatják az országot, miközben majd’ negyven évre elegendő kőolaj- és földgáztartalék lapul az Északi-tenger alatt.

Salmond idézte a Reform Scotland egyik tanulmányát is, mely szerint a hálózati áramtól független Skócia a megtermelt tiszta áram felét tudná exportálni 2020-ra, így két milliárd fontra nőhetnek Skócia áramexportból származó éves bevételei – amennyiben a kormány kitűzött céljai teljesülnek. A miniszterelnök szerint szükséges lenne egy szuverén vagyonalap létrahozása, amely kezelné az exportból származó jövedelmeket.

A brit miniszterelnök David Cameron ma utazik Edinburgh-be, hogy megkezdjék a tárgyalásokat egy függetlenségi népszavazásról, melyet Salmond 2014-végére időzítene. Salmond már azóta szorgalmazza egy népszavazás kiírását, amióta pártja, a Skót Nemzeti Párt tavaly először többséget szerzett a parlamentben.

Forrás: Physorg