Megújuló energiaforrások

Együttműködési megállapodás magyar cégek és a Vajdaság között geotermális erőforrások kihasználásáról

A Vajdaság geotermális energiaforrásainak felhasználásáról született megállapodás csütörtökön Újvidéken, a tartományi kormány, a szerb olajipari vállalat (NIS) és két magyarországi cég, az EU–FIRE, valamint a GMV között.

Vajdaság részéről az együttműködési megállapodást Radoslav Strikovic tartományi energiaellátási titkár írta alá, aki hangsúlyozta: Magyarország rendkívül nagy tapasztalatokra tett szert a geotermális energia felhasználásában, a tartományi kormány részéről ezért esett a választás a két magyar vállalatra.

Kiemelte, hogy a csütörtöki megállapodás eredményeként hamarosan megkezdődik az első projekt megvalósítása, amelynek célja a Vajdaság területén található geotermális források hasznosítása hő- és villamos energia termelésére.

Kovács Péter, az EU–FIRE Kft. ügyvezetője, az MTI belgrádi tudósítójának elmondta, hogy a mostani megállapodás előzményeként, a magyar kormány közbenjárására tárgyalásokat kezdeményeztek a vajdasági kormánnyal a geotermális energiaforrások hasznosításáról. A csütörtökön aláírt együttműködési megállapodás alapján az EU–FIRE Kft. jogot szerzett az következő évekre a geotermális projektek megvalósítására – húzta alá.

Hangsúlyozta, hogy az EU–FIRE Nagykikinda városával már konkrét tárgyalásokat folytat a geotermális energiaforrások bekapcsolásáról a távfűtési rendszerekbe. Az ilyen projektek iránt Zenta és Magyarkanizsa is érdeklődést tanúsít – tette hozzá.

A vajdasági projektek megvalósítása során a magyar gazdasági partner elsősorban szakmai tudását és tapasztalatát biztosítja. Ezek a tapasztalatok a geotermális források felkutatásával, kiaknázásával és energetikai célú hasznosításával kapcsolatosak.

Forrás: http://mti.hu