Megújuló energiaforrások

Technikainak tűnő szabályozással lehetetlenítik el a megújulókat

Május első felében az energetikai közigazgatás és a rendszerirányító (MAVIR) módosítási javaslatai újabb teljesíthetetlen és emiatt automatikusan büntetéssel járó feltételeket szab a szélerőművek számára - áll a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) által kiadott közleményben.

„A megújulókat támogató politikai szándéknyilatkozatokkal teljesen ellentétes irányba mutat az energetikai szabályozás átalakulása. Míg a politika zöld-energia forradalmat, a hazai megújulós ágazat húzóiparrá fejlesztését, kiszámíthatóságot ígéri, addig a valóságban a technikai szintű szabályozás csendes átalakításával teljesen ellehetetlenül a megújulós iparág. Minden méret és minden technológia” – nyilatkozta Dr. Hoffmann László, az MSZIT elnöke.

A szervezet közleményében olvasható, a rendszerirányító (MAVIR) – egy munkanapos határidővel – iparági egyeztetésre bocsátott koncepciója újabb büntetésekkel sújtaná a szélerőműveket. Bár a koncepció szándéka érthető, hiszen a kisszámú, önhibájából nem együttműködő termelőt igyekszik megregulázni, azonban kiterjed és automatikusan bünteti a kooperáló termelőket is.

A javaslat szerint a rendszerirányító szigorítana, mert „a jelenlegi pótdíj-rendszer nem ösztönöz kellően a pontos menetrendadásra és annak tartására”. A javaslat teljesen figyelmen kívül hagyja az üzemeltetők együttműködési készségét, hiszen többségük jelenleg is jelentős költség mellett napi vagy órás időjárás-előrejelzési adatok alapján modellezik a termelésüket, és élnek a napon belüli adatszolgáltatás lehetőségével (INTRADAY).

A javaslat a menetrendadás tekintetében teljesíthetetlen feltételeket szab, mivel határidőnek „a D-1 menetrendek esetében a HUPX értékesítés miatt a szállítás napját megelőző nap 8:30-at” adja meg a jelenlegi 11:30 helyett. Közismert tény, hogy az előrejelző cégek, amelyektől az európai meteorológiai számításokat meg lehet vásárolni, reggel 08-09 óra között szolgáltatnak adatot, így a számításokat az üzemeltetők nem fogják tudni időben elvégezni.

Újabb teljesíthetetlen feltétel a javaslatban, hogy amennyiben „valamely értékesítő nem ad havi menetrendet, vagy ténytermelése +/-50%-ban eltér a havi menetrendjétől”, akkor csökkentett áron tud csak értékesíteni, a szélelőrejelzést viszont egyetlen adatszolgáltató cég sem vállalja egy hónapra előre. A termelők abszurd módon csak úgy tudnák a büntetésüket csökkenteni, ha éppen akkor állítanák le erőműveiket, amikor jelentős termelés van, ezzel elkerülve a menetrendtől történő számottevő eltérést. Ez a kikényszerített helyzet a világon példa nélküli. Tönkreteszi a termelőket és csökkenti a hazai megújuló energia termelését.

A tervezet „a kiegyenlítő energia költségének áthárítását” javasolja, holott ez a termelőktől teljesen független költség.

A teljes koncepció ellentétes az átvételi áras rendszer logikájával, aminek lényege, hogy a környezeti előnyökért cserébe nagyobb biztonságot garantál, és gyorsabb megtérülési időt biztosít a beruházások ösztönzése érdekében.

Az MSZIT szerint a módosítási javaslattal nem csak az a probléma, hogy lényegében több, korábban már tisztázott – akkor óriási botrányt kavart – kérdést nyit meg újra, hanem az is, hogy nem veszi figyelembe az azóta összegyűlt pozitív tapasztalatokat, a jelentősen romlott gazdasági helyzetet (az üzemeltetők is megszenvedik a romló forint árfolyamot, egyre nehezebb helyzetben vannak).

„Mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezekkel a módosításokkal nem lehet a menetrendadás pontosságát növelni, nem növekszenek az adóbevételek, nem csökkennek az energiaárak, viszont valóban csődközeli helyzetet idézhetnek elő a már üzemelő megújuló erőműveknél, és lehetetlenné teszik az újabb beruházásokat, így tovább csökkentik a magyar megújuló energia termelést” – mondta az MSZIT elnöke.

Forrás: http://zipmagazin.hu