Megújuló energiaforrások

Erősen feljövőben a napenergia hasznosítása

Az alternatív energiafelhasználás területén Európában a múlt évben a napenergiát hasznosító áramtermelés kerülhetett a harmadik helyre, a vízenergia és a szélenergia mögött. Ezt örvendetes tényként állapította meg a napenergiával foglalkozó vállalkozások európai szövetsége, az EPIA.

A szövetség jelentését ismertető Enviro2B.com portál szerint ugyanis a fotovoltaikus berendezések (hálózati) bekötési aránya 38,8 százalékos növekedést mutatott 2010-ről 2011-re. Az EPIA szerint ez azonban javarészt Olaszországnak köszönhető, ahol a napenergetikai berendezések fejlődése olyan jelentős volt, hogy Európa első számú napenergiát hasznosító államává válhatott, megelőzve Németországot.

Utóbbiban a múlt évben összesen 7,3 gigawatt (GW) összteljesítményű fotovoltaikus berendezést állítottak üzembe, míg Olaszországban 9,3 gigawattnyit. Európa összesen mintegy 21 GW-nyi ilyen kapacitást kapcsolt tavaly az áramellátásba.  Az új globális kapacitásoknak a 75 százaléka tavaly Európára jutott, Olaszországé és Németországé volt együtt ebből 60 százalék.

Az EPIA kiemeli, hogy a múlt évi igen dinamikus növekedést a gazdasági és pénzügyi válság, valamint a napenergetikai beruházásoknak nyújtott állami támogatások mérséklődése mellett sikerült elérni.

Európán kívül az új fotovoltaikus kapacitások terén Kína volt tavaly az első, ezen kapacitások összteljesítménye 2,2 GW volt, második helyen az Egyesült Államok szerepelt 1,9 GW-tal.