Megújuló energiaforrások

Az EU bizottsága a megújulók sikeresebb piacát sürgeti

Az Európai Unió energiaügyi biztosa szerint folytatni kell a megújuló energiák fejlesztését, ösztönözni az innovatív megoldásokat, de ugyanakkor ügyelni kell a költséghatékonyságra is, azaz ott termelni szél- és napenergiát, ahol ennek van gazdasági racionalitása. Az ezen térségekben megtermelt energiát pedig Európában értékesíteni, csakúgy mint bármely más termék vagy szolgáltatás esetében.

Günther Oettinger emlékeztetett, hogy 2020-ra az uniós cél 20 százalékra emelni a megújuló energiaforrásokból nyert energia részarányát. Figyelmeztetett, hogy a 2030-ig szóló célok konkrét kijelölése is szükséges már (A Megújuló Energiák Európai Tanácsa, az EREC azt szeretné, ha addigra a megújuló részaránya az energiafelhasználásban 45 százalék lenne).

Az uniós biztos fontosnak nevezte, hogy a tagállamokban a megújulók támogatási programja váljon egyöntetűbbé, egymással összehangoltabbá. Az egyes tagországok a megújulók részarányával kapcsolatos céljaik eléréséhez ezen a területen kereskedjenek egymással. A megfelelő szintű kereskedelem érdekében is a tagállamoknak fokozatosan mérsékelniük kell jelentős támogatásaikat, mégpedig annak mértékében, amiként a megújulók felhasználásának gazdaságosság növekszik.

Az EU bizottsága a most kiadott jelentésében kitér a mediterrán térség, és elsősorban annak afrikai részére, mint a megújuló energiaforrásokat felhasználó áramtermelés lehetséges fejlesztendő területeire, különös tekintettel a nap-, és részben a szélenergiára, mint az Európát ellátó energiabázisra – olvasható a trust.org nevű portálon.