Megújuló energiaforrások

Megújulókra 257 milliárdot költöttek

Összesen 257 milliárd dollárnyi tőkét fektettek zöld energiába tavaly – állapítja meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja által készített jelentés -, minden korábbi évinél többet.

2011-ban a világon létrehozott új energiatermelő kapacitásokra áldozott tőke 44 százaléka volt a megújulókba fektetett pénz, míg egy évvel korábban 34 százalék.

A fejlesztésre fordított tőkét elsősorban a magánszektor biztosította – olvasható a CNN által ismertetett jelentésben.
Noha összegét tekintve Európáé volt a befektetések legnagyobb része, a legnagyobb növekedést a zöld energiával kapcsolatos kiadások terén Kína és India produkálta. Utóbbi országban több mint 60 százalékkal nőtt tavaly az ilyen befektetések értéke.

Áttörésről az energiafronton mindazonáltal még nem lehet beszélni: a világ energiaszükségletének összesen 6 százalékát fedezték tavaly megújuló forrásokból. A befektetési környezet globálisan nem volt jó tavaly, a WilderHill elemző cég által az zöld energetikai vállalkozások részvényeinek áralakulása alapján számított indexe 40 százalékot esett. A CNN által megkérdezett szakértő szerint az idén és jövőre sincs kilátás javuló trendre, olyan jelentős volt a befektetések növekedése tavaly a viszonylag támogató kormányzati politikák mellett, hogy azoknak az éleződő pénzügyi válság miatti lecsengésével a zöld befektetések értékének esése várható.

Igen mérsékelt volt már tavaly is az úgynevezett kockázati tőkebefektetések értéke a megújuló energiákkal kapcsolatos kutatási-fejlesztési projektekbe. És a K+F-be a  kormányzatok is mindössze 1,9 milliárd dollárnyi pénzt öltek. A jelenlegi pénzügyi-gazdasági  válságot megelőző utolsó jó évben, 2006-ban ez az összeg még 2,5 milliárdnyi volt.