Megújuló energiaforrások

A csirketrágya adhat energiát Kínának?

A Peking külterületén található csirkefarm nem csak a tojásokat hasznosítja fel: az állatok ürülékéből biogázt állítanak elő a telephelyen. A Deqingyuan Mezőgazdasági Vállalat alelnöke szerint nagyon fontos, hogy Kína nyisson az alternatív energiaforrások irányába.

A tojásokat a Deqingyuan farmon dobozolják be, és onnan Peking piacaira szállítják azokat. Az egymás mellett sorakozó házakból álló farm látja el a város lakosságának 70 százalékát.

A farmon található 3 000 000 csirke minden nap 212 tonna ürüléket állít elő melléktermékként, és ahelyett, hogy egyszerűen hulladékként végezné, nagy részét újrahasznosítják, és biogázt állítanak elő belőle.

Az állatok ürüléke egy futószalagra érkezik, mely egy feldolgozó egységbe szállítja a nyers „energiabombát”. A trágyából metángázt nyernek, melynek segítségével elektromosságot generálnak, és ezt eladják a nemzeti hálózatba. A maradék ürüléket trágyázásra hasznosítják.

„Egy fejlődő ország vagyunk, de a szén- és gáztartalékaink el fognak fogyni az elkövetkező évtizedekben”- mondta Pan Wenzhi a BBC-nek.

„Nagyon fontos Kína számára az, hogy kiaknázza az új energiaforrásokat”- tette hozzá az alelnök.

A cég azt tervezi, hogy hamarosan több farmot is létesít Kína több pontján.