Megújuló energiaforrások

Pozitív energiájú stadion

Nem elsősorban a sportrajongók, hanem az építészeti megoldások biztosítják a pozitív energiát annak a stadionnak, amelyet az első ilyen országos létesítményként most adnak át a franciaországi Le Havre városában.

A 25 ezer nézőt befogadó stadiont, amely a „óceán” nevet kapta, 80 millió euróért építették, azaz meglehetősen borsos, mintegy 22-23 milliárd forintnak megfelelő összeget kóstáló beruházás volt. Közvetlenül a francia állam azonban csak fél millió eurót áldozott a stadionra….

Ám a pozitív energiájú stadion működése már a kezdettől nem kerül többe, mint amennyit az üzemeléssel különböző megoldások (szigetelés, fűtési és hűtési rendszer, gazdálkodás a napenergiával, stb.) megtakarítanak, illetve saját energiaellátásként nyernek. Fotovoltaikus berendezései például másfél ezer négyzetmétert foglalnak el, vagy például a stadion gyepéhez használt öntözővizet újrahasznosítják a stadion szaniter részlegeiben.

Mint a localtis.info francia portál jelenti: a fűtéssel, hűtéssel, világítással, szellőzéssel, vízmelegítéssel kapcsolatos éves energiafogyasztás az Óceán stadionban 133/kWóra négyzetméterenként, miközben a francia referenciaérték ezen a téren 155/kWh lehet.

Költséggazdálkodási szempontból nem mellékes, hogy a stadion-komplexumban különböző vállalkozásoknak biztosítanak majd helyet és maga a város egykor jobb napokat élt labdarúgó klubja is csinos bérleti díjat fizet, amennyiben felkerül a francia első osztályba, akkor évi 1,2 millió eurót évente.