Megújuló energiaforrások

Készül a fenntarthatóság időjárás-jelentése?

Az időjárás-jelentésekben hamarosan elhangozhat, hogy az égiek milyen feltételeket szánnak a megújuló energiák felhasználóinak.

Egyelőre az érdeklődők az interneten értesülhetnek arról, hogy például milyen fuvallatokat várhatnak a szélerőművek szerte az országban, vagy mennyi napsütésre számíthat egy adott városban a fotovoltaikus berendezés üzemeltetője.

Felvetődött azonban, hogy az európai országokban a legnézettebb műsorok között szereplő időjárás-jelentésekben is szólni kellene erről a megújuló energiákban „utazó” embereknek, vállalkozásoknak. Legalább hetente egyszer tájékoztatást adni a szél-, a nap- és a termikus energianyeréshez kialakult időjárási helyzetről.

Öt európai ország, nevezetesen Belgium, Franciaország, Olaszország, Portugália és Szlovénia ilyen jellegű információit már gyűjtik, ezeket közzé is teszik internetes portálon. Az információk a három energiaforrásnak megfelelően három térképen szerepelnek (egyelőre kettőn van adatfeltöltés). Bárki megtudhatja ezekből, hogyha mondjuk a francia Bordeaux városában valakinek napelem adja az energiát lakásához, akkor az illető abból áramszükségletének hány százalékát fedezheti a nevezett berendezéssel. Akár azt is, hogy az adott napon annak 170 százalékát.

Vannak más információs portálok is, amelyekről egyes megújuló energiák adott térségbeli aktuális hasznosíthatóságának mértékéről tesznek közzé adatot.

Most szó van róla, hogy az országos és minden forrásra vonatkozó információkat más médiumokon is megosztanák a nagyérdeművel – olvasható a marcelgreen.com portálon. Ez az információterjesztés lehetőséget adna a fenntarthatósággal, így például az energiatakarékossággal kapcsolatos tájékoztatás kiszélesítésére is – érvelnek az adatműsorok mellett. Azért is, mert a megújulók hasznosítása ma még egy viszonylag szűk lakossági kört érint, a takarékosság vagy az energiahatékonyság kérdése azonban már gyakorlatilag mindenkit.