Megújuló energiaforrások

Szolár háború az EU és Kína között

Dömpinggel vádolják az Európai Unió szolárberendezéseket gyártó cégei a kínaiakat. Kína viszont a dömpingellenes eljárás esetén kereskedelmi háborút indítana az EU ellen.

Több mint húsz európai napenergetikai vállalkozás fordult Brüsszelhez, hogy vizsgálatot kezdjen a kínai szoláripari cégek „praktikái” ellen.

Alapfeltevésük, hogy a kínaiak olyan mérvű támogatásban részesítik ilyen cégeiket, hogy azok bőven a gyártási költségek alatt tudnak megjelenni külföldi, ez esetben az európai piacokon. Hasonló vádat egyébként az amerikai cégek is megfogalmaztak idén tavasszal.

Az európaiak szerint több mint felével mennek a kínaiak szolárberendezéseik külföldi eladási áraival a gyártási ár alá, ezzel létében fenyegetik a fejlett európai szoláripart – írja a news.yahoo.com.

Ha dömping esete forogna fenn, akkor – mivel ez tiltott az EU-ban – európai ellenlépések várhatók, egyidejűleg a Kereskedelmi Világszervezet is eljárást indíthat a kínaiak ellen.

Kína nagyhatalom lett a napenergiát hasznosító iparban: a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a napmodulok gyártói világlistáján az első hét helyet kínai vállalatok foglalják el. Európai exportjuk értéke tavaly Európába 35,8 milliárd dollár volt, a hasonló európai eladásoké Kínában mindössze 7,5 milliárd dollár.