Megújuló energiaforrások

Az óceán ereje lehet a jövő energiája

Míg a nap-, szél- és vízenergia a legnépszerűbb és leggyakrabban használt megújuló energiaforrás, az óceán ereje új lehetőségeket kínál a tiszta energia területén.

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) jelentése szerint a hullámok, az áramlatok és az árapály segítségével 2050-re Ausztrália villamosenergia-szükségletének 10%-a biztosítható lenne, ami egy Melbourne nagyságú város teljes ellátását tenné lehetővé. Ausztrália keleti és déli partvidékén az erős szeleknek köszönhetően kialakuló hatalmas hullámokra, északon és nyugaton elsősorban az árapályra támaszkodva állíthatnának elő áramot.

A tanulmány ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy további kutatások szükségesek az óceán erőiből nyert energiához kapcsolódó környezeti, társadalmi és gazdasági hatások feltérképezéséhez.

Ausztrálián kívül elsősorban Európa nyugati és az Egyesült Királyság északi partjai, valamint Észak- és Dél-Amerika csendes-óceáni partvonala, Dél-Afrika és Új-Zéland adottságai a legalkalmasabbak az óceánban rejlő lehetőségek kiaknázására.

Forrás: http://www.ecoseed.org