Megújuló energiaforrások

Tokelau, a napsziget

A mindössze tíz négyzetkilométeren elterülő, Szamoától északra található szigetország, Tokelau ellátását hamarosan benzin helyett napenergia fogja biztosítani.

A megújuló energiaforrások mint a szél- és napenergia fehasználására való áttérés nagyszerű módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, továbbá lehetővé teszi, hogy az energiát helyben állítsák elő – a csendes-óceáni szigetek számára mindez különösen fontos lehet. A szigetek energiaellátása gyakran teljes mértékben fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik, ezért kiszolgáltatottá válnak az olajár ingadozásának, és előfordulhat, hogy olajimportjuk költsége magasabb, mint összes exportbevételük.

Tokelaun naponta 200 liter üzemanyagot égetnek el, a szállítást hajók és uszályok segítségével oldják meg, ami további kiadást jelent. A napenergia ideális megoldás lehet számukra: mivel a lakosság csak 1411 fő, energiaigényük nem túl nagy, és a napelemek alkalmazával a logisztikai nehézségek is megszűnnek. A kormány becslése szerint ráadásul 13,228 tonnával kevesebb széndioxid kerül majd a levegőbe.

Az új-zélandi székhelyű kivitelező, a PowerSmart összesen 4032 napelemet, 392 átalakítót és 1344 akkumulátort helyezett el Tokelau három atollján: Fakaofón, Nukunonun és Atafún. A felhős időszakokban kókuszolajjal működtetett generátorok fogják az energiát szolgáltatni.

A PowerSmart nagy figyelmet fordít arra, hogy a hosszú élettartam érdekében a trópusi időjárási viszonyoknak és a tengeri sós levegő okozta korróziónak ellenálló anyagokból készüljenek a berendezések.

A rendszer üzembe helyezése szeptember végén, az átadóünnepséget követően várható.